Hvornår bomber I Langeland?

First we take Manhattan – and then we take Berlin.

Tørke rummer masser af politisk ukorrekt humor, af den type, som man kun dårligt kan tillade sig, før man fylder 81 – eller 83. Jeg-fortælleren er ikke helt enig med sig selv om sin alder. Det kunne være et udslag af demens, ligesom hækkens højde der er 3,5 meter på det højeste sted, og i afsnittet nedenunder beskrevet som hele fire meter høj på det højeste sted. Men derudover er der ikke tegn på demens hos den knivskarpe gamling, når han verbalt slagter sit nabolag og især sin nye nabo, der er smuk, et entusiastisk medlem af Nye Borgerlige og ydermere kurtiseres af de to lokale repræsentanter for DF og Liberal Alliance. 

Når man er over firs, behøver man ikke være ærbødig, og det drager vores fortæller fuldt udbytte af. Til gengæld giver nogle problemer i forhold til vejens andre beboere, der repræsenterer det liberale højre med indvandrerfjendtlig twist.

Den eneste på vejen, som vores hovedperson, Hugo, falder i hak med, er Allan, der har nogle psykiske problemer, hvilket på ingen måde forhindrer ham i at føre dybsindige samtaler på højt niveau.

Mellem de satiremættede samtaler er der også en vejfest, og måske er der også et mord, men det stærkt underholdende element er Hugo og hans behov for fremsætte sine ærlige meninger til mennesker, han ikke bryder sig om.

Michael Pedersen har med den 81-årige (83-årige) fundet en autentisk stemme, der formår at sætte hverdagen i skarp, ironisk – og meget humoristisk – belysning. Sure, gamle mænd kan hurtigt fylde for meget i virkeligheden, men i fiktionen har de i den grad deres berettigelse, blot tænk på Philip Roth eller En mand der hedder Ove.

Tørke

Michael Pedersen

143 sider

mellemgaard

Udgivet: 2023

Birte Strandby