Forfatteren Mette Vedsø sætter fokus på svære valg, man på forskellig vis støder på i livet. I otte noveller om unge – og skrevet for unge – viser hun hvordan en række unge tackler det, da de hver især kommer under pres og befinder sig i en vanskelig situation.

Novellerne er vidt forskellige og varierer i stil. Det er skiftevis unge piger og drenge, der har hovedrollen. I novellesamlingens første fortælling ”Hestehuller” skildrer forfatteren, hvordan hovedpersonen Marie til sin overraskelse ser sig selv i rollen som fej og ukammeratlig over for pigen Gydde, der skiller sig ud fra de andre. Marie må sande, at hun ikke er så tolerant og empatisk, som hun burde være, og dét kan have konsekvenser.
I ”Familiens vel” sætter Mette Vedsø fokus på fordomme. Datteren til en ansat i en stor koncern må sande, at græsset ikke er grønnere på den anden side. Hun opdager ved et tilfælde at faren – en rigmand – gemmer på en hemmelighed. Denne ”lektie” og erkendelse, som Mette Vedsø her søger at give sin læser, er forventelig. Det er næsten lidt ærgerligt, at det er så politisk korrekt. Der er mere eftertanke i vente efter novellen ”En afvej”, hvor Mads og hans hund Redman knytter venskab med en enlig mand. Venskabet udvikler sig, og snart står Mads over for en overraskende nyhed, der er svær at håndtere.
I novellen ”Nye udfordringer” belyser Mette Vedsø et centralt emne: at imødekomme forældrenes og ens egne forventninger. Det gør hun for så vidt på fin vis i fortællingen om 12-tals pigen Anne, der er datter af en anerkendt kirurg. Anne drømmer imidlertid om at blive frisør. Problemet med novellen er ”bare”, at den ender med at en pige, der just er gået ud af Folkeskolen får en læreplads som frisør. Det er ikke så sandsynligt. De fleste frisørelever har vel nok en form for ungdomsuddannelse. Men novellen har en god og væsentlig pointe.

”To minutter i dommedag” er en velskreven og vedkommende novellesamling, der taler de unges sprog. Enkle noveller er dog en kende uklare. Mette Vedsø giver ikke altid svar, men belyser problemstillinger for at få læseren til selv at reflektere. Novellesamlingen fortjener ros for sin variation og mod til at belyse vanskelige situationer. Det er vigtigt at sætte ord på tabuiserede følelser og emner. Bogen er en påmindelse om tænke sig godt om og altid passe på, når man er under pres. Den erkendelse høster man igennem nærværende og levende fortællinger, der henvender sig til teenagere i alderen ca. 13 – 17 år.

Mette VedsøHøst & Søn

75 sider, hæftet

Udgivelsesdato: 12.04.2016

Nønne Lønne Votborg