Værk om de tre svømmepiger: Ragnhild Hveger der blev indehaver af 44 verdensrekorder, Lille Henrivende Inge (Sørensen), der som 12-årig vandt en guldmedalje ved Hitlers Olympiske Lege i 1936, og Jenny Kammersgaard der svømmede 110 kilometer fra Gedser til Warnemünde, en rekord der ikke siden er blevet slået.

Udover at beskrive de tre pigers vej til succes, giver bogen et glimrende billede af tiden, kvindens situation og betydningen af de tre svømmepigers præstationer. En olympisk sølv- og eller bronzemedalje ville næppe vække helt så meget furore i dag, som den gjorde dengang, hvor Berlin-ekspressen med Hveger og Lille Henrivende Inge blev modtaget af 30.000 mennesker på Enghave Station, og jernbanefolk måtte smugle de to svømmepiger væk fra de overivrige fans.

Tiltrækningen ved ’Svømmepigerne’ er, at de markerer en ny æra. Danskerne har lige taget radioen til sig, selvom nogen siger, at det er en foreløbig grille. Med radioen følger også Gunnar Nu, der kommenterer de tyske olympiske lege.

Her såvel som i Tyskland er det holdningen, at kvinder skal koncentrere sig om Kinder, Küche, Kirche, og kvindens krop er ikke skabt til udholdenheds- eller konkurrenceidræt. Men konservatismen er under pres, og landet har brug for nationalsymboler for eksempel repræsenteret af danske medaljevindere, og dem er der ikke for mange af. Samtidigt skyller en sundhedsbølge hen over landet med socialdemokraternes fulde støtte. Mennesket er blevet en form for statsvaluta, og bevægelse er en nødvendighed for sundheden. Det er noget af forklaringen på svømmepigernes karriere som nationalklenodier.

Også Olympiaden i Berlin er beskrevet. I overensstemmelse med tidens fordomme om kvindens skrøbelighed er kun knap 10% af olympiadedeltagerne kvinder. Der arbejdes for første gang på at udvikle præparater der kan forbedre atleternes præstationer – måske det første kendte forsøg med doping?

Leni Riefenstahl filmer De olympiske Lege. Det bliver til filmen Olympia. Hitler spørger i 1937 interesseret til Jenny Kammergaards fantastiske rekord, og lille Inge heiler ikke, da hun står på sejrsskamlen.

Billedmaterialet understøtter teksten, og der er billede af Hitlers telegram til Jenny i anledning af hendes rekord.

Tommy Heisz

288 sider

Informations Forlag

Udgivet: 27.08.2014