I dag har vi en debat om abortgrænser i Danmark. Det sætter sindene i kog, hvornår er det et barn, hvem bestemmer over liv og død? Ellen Ryg Olsen har samlet en række beretninger fra kvinder, der har oplevet uvelkomne graviditeter og aborter, dengang aborten ikke var fri fra 1930’erne gennem 1950’erne og 1960’erne. 

Det er tragisk læsning om kvinders lave status, om de problemer og risici der var ved illegale aborter. Kvinderne omfatter både de ganske unge, til de modne, der måske nok er gift, men oftest alene om de ældre børn, hvad der får tanken om endnu et barn til at være næsten traumatiserende. Flere nævner, at de udover de levende børn har fået flere aborter. Der er ikke mange der fortryder. Da de stod i situationen, var det eneste mulighed. 

Abort var ulovlig, og kvinder der fordrev deres fostre kunne straffes med to – fire års fængsel. At kvinderne ikke blev dømt, fortæller, at samfundet trods alt ikke var ganske uden forståelse for kvindernes dilemmaer. Indtil kristne kvinder i 1933 samler 173.000 underskrifter ind mod straffrihed for abort. Var det mon, fordi de selv led under ægteskaber, der var indgået mere af nød end af lyst?

Med til de mange beretninger hører billeder af et liv med frygt, og det er ikke kun frygt for en uvelkommen graviditet, men også frygten for selve indgrebet, der for nogen går nogenlunde, og for andre påvirker deres helbred mange år efter. Dr. Leunbach nævnes flere gange med taknemmelighed. En fremsynet og socialt ansvarlig læge der uddeler pessarer til mindrebemidlede kvinder.

Mødrehjælpen der blev oprettet i 1924, sammensat af to andre foreninger, har ydet sin indsats gennem årene. Mødrehjælpen blev nedlagt i 1976, men genoprettet i 1983, fordi der stadigt er behov for rådgivning og støtte til enlige mødre og børnefamilier.

Når man måske engang får skabt det perfekte samfund også for børn og enlige mødre, kan man diskutere fri abort, men så længe det ikke eksisterer, må man tilbyde de gravide sikre svangerskabsafbrydelser der ikke bringer deres helbred i fare. 

Strikkepinde og sæbevand

Kvindeliv i Danmark før den fri abort

Ellen Ryg Olsen

231 sider

Skriveforlaget

Udgivet: 01.10.2023

Birte Strandby