Sjældent møder man en så skånselsløs og sarkastisk kritik af landets embedsførsel omfattende flere kommentarer til offentlig ansattes potentiale for negativ synergi – smukt forklædt som roman. Udgangspunktet er fugleinfluenzaen, der ramte Danmark i 2006.

Ud er fjerkræavler og da han opdager, at hans høns og ænder tilsyneladende er forgiftede, sender han et par stykker ind til undersøgelse. Det bliver ham en dyr affære. Hans ejendom hærges af blandt andre en dyrlæge der iført beskyttelsesbriller, næsemaske og plasticdragt myrder hele hans besætning inklusive de ænder, der rent faktisk har overlevet sygdommen, hvorefter hun smider sin næsemaske på hans spisebord, mens hun skriver sin rapport. Senere kommer der mennesker for at rengøre hans jord, det haster men de skal lige holde weekend først.

Ud er en naiv mand med stor tillid til det danske demokrati, men da han vil klage over myndighedernes behandling af hans bedrift støder han på ufattelige forhindringer, mærkelige anklager og uhæderlig sagsbehandling. Selv bliver han anklaget for at benytte sig af de forkerte kanaler i forbindelse med sine henvendelser, for ikke at følge reglerne, for at sælge æg, for ikke at gå inden døre og tænde for radioen, som man skal i nødsituationer.

… og holdt det, som Ud hårdnakket påstod, at de mange haner heller ikke lagde æg?

Romanen skifter mellem Uds kamp i Danmark og hans lange rejse i Sydamerika i 1980’erne, hvor despotiske regeringer går de riges ærinde og nedkæmper de indianere, der måtte stå i vejen for fremskridtet. Indledningsvist er der tale om to modpoler rent politisk, men efterhånden når Ud og hans hjælper frem til, at fascisme er et fælles nøgleord for holdningen til borgeren.

Social arv, nepotisme, korruption, forfalskede eksamenspapirer og en vifte af andre faktorer forurener de lødige eksperters mark med middelmådighedens ugræsser.

Forbløffende og fascinerende, er den også sandfærdig?

Store hunde – Små hunde – En virkelig historie fra det lykkelige land

Knud Erik Sonne

464 sider

muusmann’ forlag

Udgivet: 16.04.2012

Fås som e-bog

Birte Strandby