Stonehenge kulten er Sam Christers romandebut. Sam Christer er pseudonym for Mike Morley, der arbejder for Sony Pictures Television i London og Los Angeles og har skrevet manuskripter til en lang række krimiserier til tv.

Stonehenge kulten er en spændende thriller, der trækker tråde tusindvis af år tilbage i historien. I lighed med forfattere som Andy McDermott, Clive Cussler og Dan Brown præsenteres vi her for magtfulde og dødsens farlige ordener med hemmelige agendaer og mere eller mindre realistiske drømme om verdensherredømme og krav på den endelige, forkromede sandhed om altings sammenhæng.

Som titlen mere end antyder centreres handlingen denne gang om Stonehenge. Vi får en forklaring på bygningsværkets tilblivelse og den skjulte magiske magt, som de store sten rummer. En magt som er blevet vedligeholdt og udnyttet i 5000 år af den hemmelige kult, som beskytter Stonehenge og ikke skyr nogen midler for at bevare stenenes hemmeligheder og deres kræfter på kultens hænder.

En uge inden sommersolhverv bliver en mand myrdet i en rituel ofring i stencirklen. Kort efter begår en berømt, berygtet og stenrig arkæologiprofessor selvmord på sin ejendom i nærheden. Han efterlader mystisk et brev til sin søn, arkæologen Gideon Chase. De to har ikke kommunikeret i årevis, men da Gideon vender hjem, opdager han et skjult, hemmeligt værelse med med dagbøger, som faren har skrevet på side han blev 18. Dagbøgerne er skrevet i en oldgræsk kode, som Gideon har lært som barn, og dagbøgerne afslører eksistensen af den ultrahemmelige Stonehenge-kult.

Desuden afslører dagbøgerne, at ledelsen af kulten dyrker grusomme menneskeofringer i sine forsøg på at bevare og udvide deres magt og styrke stenenes magiske kræfter, der bl.a. er medvirkende til at medlemmerne af den hemmelige loge aldrig bliver syge.

Kulten forsøger at få fat i dagbøgerne, hvilket medfører både brandstiftelse og nye mord. Samtidig bortføres et par som skal ofres ved slutningen af sommersolhvervet. Den ene af de bortførte viser sig at være datteren af den amerikanske vicepræsident, Caitlyn, hvorfor indsatserne i spillet hæves til nye højder. Eksistensen af kulten og det flere tusind år gamle, gigantiske underjordiske Stonehenge-magtcenter bliver først med dagbøgerne kendt af udenforstående, men dets beliggenhed afsløres ikke i de kodede bøger.

I samarbejde med politikommisæren Megan Baker forsøger Gideon at afsløre de ældgamle hemmeligheder og kultens samvittighedsløse misbrug af menneskeliv, men det er så godt som umuligt at trænge gennem kultens forsvarsværker af fanatiske medlemmer – mange med høje placeringer indenfor militær, politi, politik og økonomi.

I romanen følger vi skiftevis Gideon, politiet, forbryderne og den bortførte Caitlyn. Stonehenge kulten er en fantasifuld rejse i det mytiske og mystiske og i det dødsensfarlige spil om den totale magt, der først finder sin afgørelse, da de stærkeste individer mødes i slutkampen mellem det gode og det onde. Plottet er godt fundet på, og spændingen holdes ved lige bogen igennem.
Det eneste der kan undre mig er, at ingen tilsyneladende forsøger at benytte Stonehenges mægtige magiske kræfter i det godes sag, men det skyldes måske sandheden i det gamle ord om, at al magt korrumperer.

Stonehenge kulten

Forfatter: Sam Christer
Oversættelse: Anne Mette Poulsen
530 sider
Forlag: Jentas
Udg.: 06.06.2011
4 glober

Jan Vandall