Der findes ingen fred for de mægtige slyngler, man ikke kan nå her på jorden.

Ni fortællinger om overtro, gengangere, varulve og andre plagede – og plagende – sjæle. Hvis man er bare en lille smule overtroisk, skal man måske tage dem med i læsekredsen fremfor selv at sidde med dem alene en mørk aften.

Fortællingen Halte-Fanden handler om lille Laust der er født med ben i ulige længde og derfor ikke kan følge med de andre børn. Han ønsker sig så brændende at kunne løbe hurtigt, og en dag får han hjælp. Halte-Fanden gør hans ben lige lange, mod at han til gengæld får Lausts barmhjertighed. Det er en fin handel, synes Laust, der bliver den hurtigste dreng i byen, men Laust vil jo mere, og Halte-Fanden er også klar til at bytte med flere af Lausts bedre egenskaber – og helst hans sjæl. Laust ender som en slags krydsning mellem Faust og Konen i muddergrøften, og Fanden kan man ikke snyde.

Så er Lusse i fortællingen Den sorte skole smartere. Hun bliver også inddraget i mørke magter, men hun ser chancen for at slippe ud af det igen.

Værre går lille Maren på bare seks år. Hun får en krank skæbne, men den herremand der pisker hende går det endnu værre, og ham kan man stadigt høre husere om natten.

Otto Dickmeiss supplerer fortællingerne med sine dramatiske billeder i farver og i sort/hvid, men altid uhyggelige og fyldt med spændende detaljer. Især er der i Skibsdrengens hævn et fantastisk billede af en dreng på et synkende skib. Både himmel og hav er ren dramatik og mågerne en fortælling for sig. I øvrigt er denne historie placeret ved Lønne, hvor folk fra prædikestolen er blevet pålagt ikke at plyndre skibbrudne, men mennesket er jo svagt. Og det hævner sig.

De fleste af fortællingerne er henlagt til slutningen af 1700-tallet. Undtagelsen er fortællingen Solskinsøen, der tidsmæssigt ligger lidt ud i fremtiden. Der er i hvert fald en 56 kilometer lang tunnel mellem Sjælland og Bornholm. Der er palmer og dadeltræer i landskabet. Temperaturen er så høj, at de fleste opholder sig indendørs, og menneskene har efterladt en økologisk katastrofe:

Jeres himmel er grå. Jeres hav er plumret. Nu ødelægger I markerne.

Novellens fortæller får chancen for at hilse på de underjordiske, og vi slutter midt i gyset.

Og efter disse ni fortællinger slår man kors for sig og går på besøg hos naboen.

Spøgelser, varulve og troldpak

Kåre Bluitgen

Illustreret af Otto Dickmeiss

Efterord af Peter Henningsen

110 sider

Forlaget Tøkk

Udgivet: 16.10.2021

Birte Strandby