Flygtninge er et ord vi kender godt fra dagens medier, måske så godt at vi sommetider glemmer betydningen af det. Flygtninge er nogen man kan sige ja og nej til, afhængigt af hvor meget plads man nu synes man har til sine medmennesker?

Lise Bidstrups bog handler om en flugt, og om hvad ordet flygtning dækker over, hvordan det er at være en familie med mindre børn der skal flygte fra et fjendtligt sted, at være mange mennesker i en lukket, ildelugtende tankbil, at løbe over en åben strækning overvåget af fjendens skarpskytter og sejle over et åbent hav i et skrotmodent skib. Hele tiden forfulgt af angsten for hvornår den etablerede ondskab indhenter en eller ens far, mor, søster. Og hele tiden truet af den mindre etablerede, mere pengegriske ondskab, der arrangerer rejser med alt for mange passagerer på synkefærdige skibe. Heldigvis er der også klip af medmenneskelighed, men de synes få og små i sammenhængen.

Vi følger den syvårige jeg-fortæller der i nattens mulm og mørke forlader det land han er født og opvokset i for sammen med sine forældre og to større søskende at begive sig ud på en lang og urimeligt brutal rejse mod mere venlige kyster. Han søger tilflugt i sine tegninger af helte, helte der kan ødelægge ondskaben og skabe en bedre verden, men det bliver kun en beskeden trøst sammenlignet med de tab, han og familien lider undervejs.

Først til sidst informeres læseren om navne og geografi, og det er der grunde til.

Angiveligt en børnebog men også så meget en realistisk gyser, at man måske bør læse den sammen med sit barn.

Lise Bidstrup
Den sorte bog om helte
– Historien om en flugt
Illustreret af Rune Ryberg
125 sider
Høst & Søn
Udgivet: 07.02.2018

Birte Strandby