En billedrig indføring i kunsten at snitte i træ. Guiden omfatter dels valg af træ, brug af værktøj og en lang række billeder af kunstværker snittet i træ. Forfatteren går ind for, at man finder den skulptur der i forvejen findes naturligt i grenen, og det giver mange fine figurer, især er der mange fugle med smukt svungne haler og buede næb.

Den rigtige gren til den rigtige skulptur kan man finde i mange forskellige træsorter. En række forskellige træer gennemgås med vægt på deres egenskaber som potentiel kunst og muligheden for at få fat i dem. Ask, ahorn og mirabelle er selvsående og som regel let at få fat i, mens de færreste haveejere er vilde med at skære i deres pære og æbletræer. Balsatræ der som bekendt blev anvendt til Kontiki og som anvendes til modelfly anbefales ikke som godt snittetræ.

Man skal se efter figuren i træet. Det er der mange eksempler på i bogen, således Spidssnudet snøvs med dobbeltskrue, der er navngivet af Benny Andersen.

Det gælder om at holde godt øje for at gennemskue, hvor figuren gemmer sig, og spotte eksempelvis træer der er vokset i krumning. Christian den 4. noterede i sin dagbog, når han på sin køretur så træer der havde den rette krumning til skibsbygning. I nogle tilfælde blev unge træer med reb spændt i buer, så man var sikker på senere at kunne høste stærke skibsspanter. Der er et kapitel om, hvordan man manipulerer træet, så det passer til ens formål.

Det rette værktøj og den rigtige arbejdsplads til snitning af både store og små emner beskrives også og der suppleres med fotos.

Ligeledes omtales sikkerheden og fordelen ved at bruge skarpe knive, og det anbefales, at man inddrager både drenge og piger i skulpturelle aktiviteter.

Henning Lyhne C.

Snit løs

Find figuren i en gren

90 sider

Forlaget H. Lyhne C.

Udgivet: 2016

Birte Strandby