Roman om 11-årige Harrisons liv i en belastet London-forstad

Harrison er kommet fra Ghana til London sammen med sin mor og søster. Faren, bedstemoren og lillesøsteren bor stadig i Ghana. Harrison er fortæller af historien om et bestialsk mord på en dreng og om livet på nederste trin af den sociale rangstige. Han og hans ven overværer fundet af den døde dreng og går selv i gang med detektivarbejde for at finde den skyldige.
Harrison er forfalden til skrivning af lister, en af listerne benævnes: Tegn på at folk er skyldige og omfatter blandet andet: Pludselige udbrud af vold, Ukontrollerbar tarmgas, Religiøst vanvid.

Drengenes detektivarbejde fører til en slags opklaring, men den bliver ikke gratis.

Det er en sød, ond og uhyggelig historie. Sød fordi fortælleren er sjov og sympatisk i sit endnu relativt uspolerede udsyn, der eksempelvis kommer til udtryk i hans liste over De slemmeste ting Jordan har gjort: Dolket nogle mennesker, Smadret ølflaskerne.

Ligeså er listen over krige meget afslørende:
Børn vs. Lærere
Sort vs. Hvide
Politi vs. Unge
Aliens vs. Predators

Det meget lidt børnevenlige miljø belyses af den elleveåriges naivitet, og engang i mellem undrer man sig over, hvor naiv man kan være i et miljø, der i så høj grad er karakteriseret ved vold, trusler om vold og tidlige seksuelle erfaringer.

I enkelte afsnit er en due fortæller, men bortset fra en kontakt til drengen er det ikke indlysende hvad formålet er med det.

Det er forfatterens debut. Baggrunden er et bandedrab på en 10-årig i 2000, og romanen giver et ubehageligt autentisk indtryk.

Smagen af drømme

Stephen Kelman

Oversat af Rasmus Hastrup
267 sider
Gyldendal
Udgivet: 2012

Birte Strandby