Så er der nyt fra Danmarks flittigste børnebogsforfatter. Det handler igen om hullerikkerne fra Syv-stamme-træet, Ask, Birk og Ella. I ikke mindre end fire bøger kan man få et indblik i hullerikkernes spændende og farlige verden. Der er QR-koder i bøgerne, så man med sin smart phone eller tablet kan få adgang til små film om dyreadfærd på youtube, og bagest er der forslag til ting, man kan lave i naturen. Det er dermed hensigten, at bogens læsere skal få interesse for at undersøge naturen nærmere.

Alle bøgerne har en præsentation af karaktererne på indersiden af omslaget, det vil sige de tre hovedpersoner, yderligere tre hullerikker og et egern ved navn Egon.

I Kuk i reden slår Ella alarm, fordi hun frygter, at gøgen vil puffe tornsangernes æg ud af reden for at få plads til sit eget æg. Hullerikkerne finder faktisk et æg under tornsangernes rede, og det viser sig, at det er blevet skubbet ud af reden, hvor der stadig er de syv æg, der skulle være, men et af dem er væsentligt større end de seks andre. Hullerikkerne hjælper med at få det fundne æg op i reden igen, og fuglene skubber selv det store æg ud af reden. Lidt morbidt tager Ask og Birk hver sin æggeskal på hovedet og leger riddere – hvor de så end får den idé fra.

En værre stinker er en lille flagermus, der hægter sig fast i Ask, fordi hun er blevet væk fra sin mor. Ask lader hende noget modvilligt sove i sin hule og næste dag går hulerikkerne ud for at finde moren. Det bliver en farefuld færd med trusler der spænder fra edderkopper til tudser. Men det lykkes at finde moren til den lille flagermus, og de to hullerikker anbringer flagermuseungen i et træ, hvor dens mor kan høre den.

Frø fra himlen er præcis, hvad titlen angiver: En lille frø der pludselig falder ud af himlen og lander i hovedet på Birk. Og her vil den helst blive, for den er ikke ganske tryg ved verden, og det ender med, at Birk og Ask må følge den tilbage til dammen.

Hold snuden for dig selv! handler om nok et dyrebarn. Her en lille grævlingeunge, der gerne vil ud at se på verden, men har fået strenge ordrer fra sin mor om at blive i hulen. Ask, der er faret vild og tilfældigt havnet i hulen tilbyder at følge den lille ud i den store verden, for han er både modig og velkendt i sin verden i skoven, som han beskedent siger. Men den lille er ikke helt klar til at gå ud i verden. Den kan ikke lide sollys, og den føler sig utryg. Ask og Birk må hjælpe den tilbage til hulen, hvor den beslutter sig for at blive, indtil dens mor siger, at den er gammel nok til at komme ud.

Der er illustrationer på alle sider, nogle farverige og nogle holdt i grågrønne nuancer. Dyrebillederne er flotte, og især pelsdyr og fugle er vellignende, mens den lille frø ligesom hullerikkerne selv klart er i familie med tegneseriefigurer.

Under de forskellige redningsaktioner, som hullerikkerne foretager, er der stadige drillerier og løbende tilfælde af jalousi, især i forbindelse med hullerikken Eg, der tydeligvis er mere populær hos de kvindelige hullerikker end Ask og Birk, men alle historier ender med trygheden ved og i Syv-stamme-træet.

Josefine Ottesen

Serien Læs & oplev:

Illustreret af Claus Rye Schierbeck

58 sider

Høst & Søn

Lixtal 13, 5 – 10 år

Udgivet: 15.08.2013

Fås også som e-bøger