Fængslende beretning om tolv-årige Blessing der med sin mor og bror flytter fra luksustilværelsen i Lagos ud i junglen, til et sted hvor de udenlandske selskaber udvinder olie. Der flytter de ind hos bedsteforældrene, der er blevet muslimer, hvad der bekvemt tillader bedstefaren nok en hustru. Blessing er ulykkelig, fordi hendes allergiplagede bror får så meget større vanskeligheder med helbredet, og fordi økonomien i en periode er så dårlig, at familien ikke kan betale skolepenge. Efter et stykke tid bliver Blessing oplært til at være sin mormors fødselshjælper og hun begynder at finde sig til rette. For hendes bror går det ikke så godt, især ikke efter at deres mor finder sammen med en hvid mand.

Perspektivet leveres via en begavet 12-årig, og baggrunden er Nigeria, en splittet afrikansk stat forbandet af store oliemængder, hvilket giver en voldsom vestlig interesse, der personiferes af vagtværn og soldater – af nigerianerne kaldet Kill & Go – og manifesteres i miljøet ved gasafbrænding, olieforurening i floden, mærkelige aborter blandt nigerianske kvinder og korrupte myndigheder. Blessings morfar skriver brev til både den engelske premierminister og den amerikanske præsident, om at de to landes olieselskaber finansierer et militærregime, men lige meget hjælper det. Indtil mormoren tager affære og får skabt en demonstration, der sender de fleste våben til tælling.

Det er en let læst, handlingsmættet bog, der giver de forurettede medhold, og det er jo altid en nydelse. Men det bliver også hurtigt klart for læseren, at romanen er skrevet på baggrund af vestlige forventninger til en relativt happy ending uden stor indsigt i afrikansk realisme.
Christie Watson

Oversat af Marianne Linneberg Rasmussen

358 sider

Cicero

Udgivet: 31.01.2012

Fem glober

Birte Strandby