Slip narcissisten er en personlig beretning og handler om, hvordan man genoptager sit liv efter at have afsluttet forholdet til en narcissist.

Forfatteren beskriver partnerne i sine to afsluttede forhold som mænd med narcissistisk personlighedsforstyrrelse. En narcissistisk personlighed er karakteriseret ved manglende empati, en følelse af merværd, berettigelse til særlig behandling, talent for manipulation og en kritisk holdning til andre, træk der også går igen hos psykopaten. Narcissistisk personlighedsforstyrrelse er en diagnose i USA, men ikke i Danmark. 

Forfatteren går ikke i dybden med hverdagen i forholdet til den narcissistiske partner, men beskriver grundigt, hvordan man kan have det efter forholdets afslutning, og hvordan man kan komme videre, også i de tilfælde hvor der er børn i forholdet. Det sidste synes at være særligt kompliceret, fordi et sundt liv ifølge forfatteren kræver, at man kapper alle forbindelser til den tidligere kæreste. Men samtidigt skal barnet se sin far. Det kan give nogen hovedbrud, især når faren reagerer ved eksempelvis at nedgøre moren overfor barnet. Eller hvis moren annoncerer en kommende tur til Tivoli eller Legoland, og faren så arrangerer netop sådan en tur, umiddelbart før moren skulle have været afsted med barnet. Den forsmåede narcissist – i bogen benævnt ‘djævlen’ – gør forbløffende barnlige udfald mod den tidligere partner, og det kan tydeligvis være en kamp at opføre sig voksent i et sådan forhold.

Forfatteren kommer vidt omkring, både hvad angår de tekniske termer, den personlige oplevelse af at miste sig selv, og – hvad der er nok så interessant – hvilke muligheder man har efterfølgende, hvordan og med hvilke midler man overlever, når man er helt nede – fra medicin til motion. Det første, medicin, anbefales ikke, men motion og bevægelse er her  som i mange andre forhold en god vej til bedre psykisk helbred. Ydermere anbefaler Lise Varnum skrivning som terapi, og det er nok også en del af bogens formål.

Andre pressede mennesker i giftige forhold vil måske kunne genkende problemerne – og have glæde af de foreslåede udveje.

De seneste år har budt på mange udgivelser om forhold med voldelige og manipulerende mænd: ‘Mærket af psykopatens spind’, ‘Fanden og hans pumpestok’, Fra helvede til Mors’ samt bøger om psykopater ‘De siger jeg er psykopat’.

Slip narcissisten

– Hel efter en giftig relation

Lise Varnum

140 sider

Book On Demand

Udgivet: 2023

Birte Strandby