Med kogebogen ”Den mad vi spiser” debuterer opskriftsudvikler og madkundskabslærer Helene Plett Forchhammer som forfatter. Hun står bag madbloggen Eat Real Be Real  og Instagramprofilen af samme navn. Helene Plett Forchhammer er inspireret af mad fra hele kloden, måltidsfællesskabet og årstidens gode råvarer – især grøntsager. Det er enkelt, farverigt og fuld af velsmag.

”Den mad vi spiser” er en stor og stemningsfuld kogebog! Bogen tager dig med til forskellige måltider, og dens billeder indfanger små momenter før, under og efter gode madoplevelser. 

Billederne er fotograferet af forfatteren selv og af Katrine Winblad. Sidstnævnte har også stået for bogens omslag og grafiske tilrettelæggelse. Det særlige ved bogens billeder er, at de bevidst er en anelse uskarpe. Der er billeder af halvtomme fade og tallerkener med mad, der zoomes så meget ind på, at det er vanskeligt at se komponenterne. Det omvendte er også tilfældet: Tallerkener og fade er fotograferet på afstand, så beskueren kun tilnærmelsesvis ser retten. 

Af dette udleder jeg, at nysgerrigheden skal blive vakt. Læseren opmuntres til at lave retten for at undersøge, hvordan maden kan se ud og smage. Her gives ikke noget facit i forhold til det færdige resultat. God mad er en kreativ og sanselig oplevelse! Det gode måltid er et vi skaber og oplever. 

Bogen består af følgende dele:

  • Side chicks
  • Salads for days
  • Get it cracking 
  • Soupin’ soupin’ 
  • Stew it up 
  • Meat treat

De to første dele med tilbehør og salater fylder mest i bogen. Salaterne er delt ud, så de følger årstiderne. 

Med kogebogen får du en masse skønne opskrifter fra hele kloden. Derudover får du en bog, der ligesom Helene Plett Forchhammers instagramprofil, er stemningsfuld, flot og trendy. Forfatteren ved, hvad god storytelling er! Hun har fingeren på pulsen i forhold til tidens tendenser. Her kan du fx både finde opskrifter på fermentering af kål, asiatiske nudelretter, totalt old school hybenrosesirup og alliancesyltetøj, der emmer af mormors kolonihavehus samt retter med tofu. Bogen tilgodeser både dem, der er til de nemme og enkle retter, hvor få, men gode råvarer er i centrum. Der er også tænkt på foodies, der finder glæde i madlavningsprojekter, der strækker sig over flere timer. De kan fx se frem til opskrifter på wontonsuppe eller khinkali med kæmpe dumplings.

Alle opskrifter indledes med en kort præsentation, hvor forfatteren fortæller om sin oplevelse med retten. Måske indgår der et enkelt tip i omtalen. Hist og pist er det en anelse indforstået. Forfatteren misser i flere tilfælde chancen for at forklare hvorfra retten stammer. Hvis man ikke kender oprindelse, bliver det vanskeligere at sammensætte en menu. 

Selve opskriften – og råvarerne – er pædagogisk opført punkt for punkt. Denne overskuelige gennemgang er glimrende formidlet med et læsevenligt layout og en grundig forklaring af arbejdsgangen. Dog ville det i visse tilfælde være ønskværdigt med flere billeder, der viser hele arbejdsprocessen – især når denne er teknisk svær. Nogle af de mange stemningsbilleder kunne snildt byttes ud. Det er trods alt ikke så mange opskrifter, der er teknisk vanskelige. 

Med Helene Plett Forchhammer er der dømt hyggeligt (fusions-)køkken og madglæde. Det er dejligt at opleve hendes kreative tvist på kendte retter og ligeså modet på at byde på helt nye retter fra hele kloden. Bogen har sin helt egen uhøjtidelige stemning. Helene Plett Forchhammer værner om madglæde og madmod. ”Den mad vi spiser” er således en inspirerende bog at gå på opdagelse i. Perfekt til madklub, spisefællesskaber og gæstebud, men også herlig til at pifte hverdagsmaden op med. 

Den mad vi spiser

Forfatter: Helene Plett Forchhammer

Forlag: Grønningen 1

200 sider. Hæftet

Udgivelsesdato: Den 12. maj 2023

Anmelder: Nønne Lønne Votborg