Lotte og Søren Hammer er en erfaren dansk forfatterduo. I tilgift er de søskende. De sidste ti år har de levet af deres forfattergerning på fuldtid. Deres virke har især koncentreret sig om krimigenren. Indimellem kaster de sig over andre genrer, som her med deres nye roman ”Sidste nat med Belle”, der er historisk romance. 

Sammenblandingen af kærlighedsfortælling og historisk roman er forfriskende. Læseren kan se frem til et portræt af en ung overklassekvinde, den 17-årige Atletta, og nogle interessante historiske rammer i Paris anno 1913. 

Atletta er ud af en polsk overklassefamilie, hvor moren har jødiske rødder. Hidtil har Atletta levet et beskyttet liv. Sammen med sin chauffør og opsynsmand Michael er hun ankommet til Paris for at tilbringe et par måneder. Hendes forældre har stillet hende et ultimatum om at drage ud og blive voksen! 

I Paris møder den unge Atletta hurtigt Belle, der er en ældre ”gadepige”. Hun holder til udenfor Atlettas fine hotel. Snart er de to nære venner. Belle tager den uerfarne Atletta under sine vinger og indvier hende i mangt og mere om menneskelivets mange facetter herunder kærlighed. Hun skubber på, så Atletta modnes og tør meget mere. Til Michaels overraskelse og mishag melder Atletta sig som croquis-model for at udfordre sig selv. Derigennem møder hun kunstmaleren Monsiuer Edgar og træffer også Storfyrst Romanov. Hendes verden og udsyn udvides gradvist. Belle er hendes guide udi det storslåede voksenliv og hun introducerer hende til en perlerække af livets interessante sider. Atletta modnes og da hun træffer underviseren, civilingeniør Quentin Dumoulin, træffer hun straks sympati for ham. 

Atletta bliver gradvist klogere på sig selv og på det modsatte køn. Hun prøver grænser af og gør sig erfaringer med kærligheden. Hun er usikker og naiv i begyndelsen, men bliver hurtigt klogere på sig selv og verden. Hun må dog også sande, at virkeligheden også kan være ubarmhjertig og grufuld. 

”Sidste nat med Belle” er en underholdende og letlæst historisk kærlighedsroman. Den er velskrevet og spiller på de velkendte stereotyper, som mangen en romantisk fortælling før dén har gjort. I hovedrollen har vi en rig overklassepige, der skal lære at blive selvstændig og ansvarlig. På sin vej møder hun udfordringer og mænd, der både vil hende det godt og andre, der vil hende det ilde. Heldigvis får hun en mentor i kraft af den livskloge og -erfarne Belle. Hun åbner hendes øjne for en langt mere facetteret og rig verden, end dén Atletta kendte før hun kom til Paris. Med tiden bliver den unge overklassekvinde et langt mere loyalt menneske med forståelse for klasse, køn og egne privilegier. 

Læseren får en forståelse for, at det ikke blot er køn og klasse der udgør en kløft i forhold til muligheder. Vi aner også konturerne af jødeproblematikken, der har været medvirkende til pogromen i starten af 1900-tallet i Rusland. 

Der er således tale om en dannelsesroman for den unge Atletta, der ender med at rejse fra Paris mange gange klogere og mere moden end hun ankom dertil. Hun er dog så udspekuleret og kløgtig, at hun evner at udnytte sine privilegier til egen fordel, når det synes at være nødvendigt.  

Forfatterduoen spiller på mange velkendte virkemidler. Men de evner også at forbavse læseren med flere små overraskelser og tvists undervejs. Heldigvis. 

Med ”Sidste nat med Belle” får du først og fremmest serveret solid og velskrevet underholdning. Beskrivelsen af datidens Paris er dragende. Du føler dig inviteret en tur med i tidsmaskinen. Det er fornøjelig adspredelse, der fungerer efter genrens præmisser. Glæd dig til en stemningsfuld læseoplevelse!

Sidste nat med Belle

Forfattere: Lotte og Søren Hammer

Forlag: Forlaget Falco

336 sider. Indbundet

Udgivelsesdato: Den 21. februar 2023

Anmelder: Nønne Lønne Votborg