Hvis makeup blev betragtet som maskulint, ville det blive delt gratis ud ligesom kondomer.

Den hotte studievært, Sofie Riise Nors, laver TV-tegneserie med gæster om feminismens gang i verden. 

Bogen er lyserød, og forsidebilledet er forfatteren og tegneren selv iført lysende stjerner, kavalergang og overdådigt blondinelook. Indledningsvist handler det om, hvordan forfatteren i sin barndom og ungdom har oplevet seksualiseringen, både da hun blev udskammet af en lærer, og da hun sammen med andre trettenårige klagede over, at nogle af mændene på fritidsarbejdspladsen gramsede på børnene. Det kom der ikke noget ud af, deres chef mente, at de burde være glade for opmærksomheden.

Blandt gæsterne finder man en ægte bimbo, en repræsentant for Bratz dukker, Anders Thomas Jensen og fire sexarbejdere. Vores værtinde erklærer sig 4. bølge feminist, altså dem der kræver ret til både at være hyperseksuelle og selvstændige individer samtidigt. Eller sagt på en anden måde, at det er ok at flashe klassiske feminine karaktertræk, uden at man kan kategoriseres som svag.

Forfatteren hjælper os til at få øje på ubalancerne. Nogle af dem er velkendte, mens andre er mere diskret indlagte strukturer i vores samfund. 

Vi kommer forbi The House that Jack Built af Lars von Trier. Her fremhæves scenen, da Jack dræber Uma Thurman – en klassisk victim blaming scene, som man i øvrigt også møder i Anders Thomas Jensens testosteron-filosofiske komedie Blinkende lygter, hvor alle sikkert husker den scene, hvor Søren Pilmark stikker Sofie Gråbøl en flad med knyttet næve – en flad som de fleste tilskuere angiveligt opfattede som fuldt ud retfærdig. Retfærdighedens ryttere får også en tur i vridemaskinen og set med de rette briller, er der meget fra en gammeldags kultur der kan opfattes som nedværdigende i vore dage. Sofie peger også på andre steder hvor uretfærdigheden hersker, herunder kapitalisme og økonomi generelt, erotik – og ikke mindst inden for sexarbejde

Tegningerne der er farvede og levende gør meget for formidlingen der ellers vil kunne tendere noget akademisk tungt der ikke hører hjemme i en tegneserie. Underholdende og tankevækkende. Måske er vi slet ikke kommet så langt i vores ligestillingsproces, som vi troede?

Sexmagasinet vol. 1

Sofie Riise Nors

192 sider

Cobolt

Udgivet: 28.05.2021

Birte Strandby