Gode relationer til ens nærmeste er vigtigt, og går det skidt i en vigtig relation, kan det være opslidende og ødelæggende.

Psykoterapeut Ilse Sand har skrevet en lille, let guide til, hvordan vi reparerer eller kommer videre fra den relation, der gør os kede af det eller vrede.

Den første øvelse er at vurdere, hvad det er, der gør os vrede. Føler man sig snydt, dårligt eller uretfærdigt behandlet? Som Sand skriver, så er vreden et skjold der kan dække over mange andre ting, og det er muligt, at vreden skal skjule, at man er frustreret over sit eget liv.

Hvis man har en beskadiget relation, måske til et menneske som man tidligere har været meget sammen med, kan det være en god ide at skrive et brev til vedkommende, hvor man takker for noget godt i forholdet – en god oplevelse, en særlig støtte – og eventuelt siger pænt farvel. Man kan også skrive brevet som en åbning til en fornyet relation, og i terapeutisk øjemed; og for at præcisere problemet kan man selv skrive det svarbrev, man helst vil modtage, et brev som man måske skal vise til den anden part i relationen.

Hvis man bedre kan forholde sig til samtale end til brev, anbefales det at bruge udtryk som ‘Jeg synes’, ‘Jeg oplever’ for ikke at lukke af for den anden parts holdninger. I det hele taget skal man gøre sit yderste for at holde dialogen åben og nedtone sine egne overbevisninger. Det kan være en god ide at lægge stærkt ud med et kraftigt udtryk, eksempelvis Du hadede mig vist sommetider, eller Jeg var vist en dårlig mor, for derved at legitimere den anden parts negative følelser.

Der er mange bud på, hvordan en relation kan heles, og de fleste kræver lidt mod. Desuden skal man være opmærksom på, at der kan være mange grunde til, at et forhold/et venskab ikke holder: Mennesker udvikler sig forskelligt, møder nye venner, ændrer tilværelsen. Guiden har også råd for, hvordan man forlader en relation på en god måde.

Savner du én? er en udmærket lille guide, der taler for større åbenhed og tolerance og samtidigt leverer brugbare forslag til at komme videre, og der er en vaks lille test sidst i bogen. Guiden er også en reklame for forfatterens erhverv og vi møder flere gange bisætninger som: … opsøge hjælp, hvis du for brug for det.

I modsætning til andre selvhjælpsbøger om vores følelsesliv er der ingen fagligt krævende kapitler, og der er tydeligvis lagt stor vægt på tilgængeligheden.

Savner du én?

Guide til at hele en beskadiget relation – eller give slip

Ilse Sand

144 sider

Forlaget Ammentorp

Udgivet: September 2018

Birte Strandby