En vild roman om en teenagepige med et stærkt overlevelsesinstinkt.

Romanens hovedperson og hendes lillebror bliver bortført af deres far. De opdager det ikke lige med det samme. Deres tur – eventur kalder faren det – begynder som deres ophold hos faren plejer at begynde. Han vil vise dem noget, og de drager ud i det blå. Først sent opdager pigen, at de er 300 kilometer hjemmefra, og at deres mål er en øde beliggende gård med dårlig mobildækning. Gården er indrettet med nødforsyninger til lang tid, så de kan opholde sig der og være beskyttet mod den næste epidemi, der ifølge deres fars beregninger er lige om hjørnet, og denne gang vil den angribe mere og voldsommere end før. På gården opholder sig ligeledes nogle af farens tilhængere, der bevogter området i miles omkreds.

Vores femtenårige fortæller er praktisk anlagt. Hun samler informationer, systematiserer dem og bruger dem i sin planlægning:

Hvordan man overlever et worst-case scenarie

Hvordan man lever i en nedlukning

Hvad skal man gøre, når de smittede kommer?

Hendes første prioritet er at skælde faren ud og spørge, om han husker at tage sine piller. Dernæst skal hun finde ud af, hvordan hun kontakter sin mor med en flad mobil fra et sted uden dækning, og så er det hendes hensigt at stikke af med lillebroren. Men der sker en hel del, inden hun når så langt, og som tingene udvikler sig, bruger hun ganske megen tid på at overveje, om det er hendes far eller hendes mor der er sindssyg. Er der virkeligt en epidemi, risikerer hendes mor at dø, hvis hun bliver derude, og kan hun eventuelt blive gode venner med farens tilhængere, 

Her kan man tale om en teenager i problemer. Dels er der efterdønningerne efter en virkelig dårlig skilsmisse, dels er der truslen om epidemi, om at være de sidste på jorden, bekymringen for lillebroren der har psykiske problemer – ikke ulig farens, og en mor der forstår kunsten at manipulere.

Spændingen er i top, og det samme kan man sige om humoren, når store problemer tackles af en pige, der bare synes at voksne er mærkelige, og forældre pinlige.

Sådan overlever man alt

Ewan Morrison

Oversat af Rasmus Hastrup

328 sider

Screaming Books

Udgivet: oktober 2022

Birte Strandby