Hvordan kan man have det sjovt offline?

En vidunderlig fortælling om venskab og robotter

Vi er omgivet af de sædvanlige eventyrstereotyper, men i en nyere og underholdende udgave. Her er hovedpersonen/ofret der udvikler helteadfærd, mobberen, den utilnærmelige pige og skurken.

Barney er det stakkels ensomme barn, der bliver mobbet i skolen, Nonsuch Middle School. Han bor sammen med sin far og sin farmor der er russisk indvandrer – her antydes subtilt en fortid som flygtning fra Sovjetunionen.

Det verdensomspændende it-firma har netop lanceret B-botten, en lille robot med størrelse og facon som en husholdningsstøvsuger, der skal hjælpe børn til at få venner. Det er sådan set en levende, aktiv udgave af en Facebookprofil. B-botten ved alt om dig, er lynhurtig til at fotografere og poste og forvandle sig til stort set hvad som helst der måtte underholde ejeren.

Barney er den eneste på hele skolen der ikke har en B-bot. Skolen har oven i købet installeret ladestandere, hvor ungernes B-botter står, mens børnene er til time. Der er en tom plads, der hvor Barneys B-bot skulle have været.

Barneys far opfatter med nogen forsinkelse, hvor vigtigt det er for Barney at få en B-bot, og han beslutter sig for at købe en trods familiens skrøbelige økonomi. Ved et tilfælde får de en defekt B-bot, Ron, der ikke har fået downloaded algoritmen for venskab, så den er helt blank på området, og Barney må selv fortælle den, hvad venskab er. Indlæringen giver mange komiske situationer, omend ikke så meget for Barney, men de bliver venner. 

Ron anbringer klistermærker med venneanmodsninger på andre B-botter og andre mennesker, og han plastrer et stykke ristet brød på som like på en af de andre. Det er problematisk for Barney, men det begynder så småt at fungere, og Barneys første ‘bot-venner’ bliver en rocker, en hippie og en døv, gammel dame.

Men den begyndende idyl forstyrres af den ene direktør fra it-virksomheden. Han har dollartegn i øjnene, og basalt er han mest glad for B-botten, fordi han hader børn, og de larmer:

Børnene er problemet, bedre med skærmtid end venner pā besøg.

Barney og Ron bliver jaget vildt, og det udvikler sig til Mad Max møder Muppet Show – smukt illustreret af et relief af Jokeren på skolens facade. Men senere lykkes det Barney at begå en Bruce Willis med en Mission Impossible-opgradering, og fortællingen ender omtrent som alle den slags fortællinger skal ende, men næsten usentimentalt.

Ron virker næsten altid

Twentieth Century Studios and Locksmith Animation

2021

En time og 47 minutter

Instruktører: Sarah Smith, Jean-Philippe Vine, Octavio E. Rodriguez