Hullerikkerne får problemer. De er gået i hi, men vækkes i flere omgange, undtagen Birk der har et godt sovehjerte. Ella forstyrres først af tøvejr og et egernskænderi: Egon Egern bliver smidt ud af sin rede af sin kæreste, Edith, der skal have plads til de nye unger. Det lykkes Ella at falde i søvn igen, efter at hun er flyttet på grund af vand i hulen. Men så er den igen gal hos egernfamilien. Edith er forsvundet og har efterladt sine tre sultne og irriterende unger. Hullerikkerne beslutter sig for at finde hende og hente hende tilbage til ungerne. Sammen drager hullerikkerne ud på en farefuld færd, hvor de blandt andre møder ræven.

Det er den fjerde bog om de tre hullerikker, Ella, Ask og Birk fra Syvstammetræet. Bogen er gennemillustreret, og især tegningerne af dyrene, ugle, egern, ræv er gode, mens hullerikkerne ikke er fremstillet med helt den samme omhyggelige streg og indbydende nuttethed.

Historien bevæger sig fremad i et roligt tempo men præget af den dramatik, der nødvendigvis må være i en stor verden, når man kun er syv centimeter høj, og selv spurvefugle – trods venligsindethed – kan udløse frygt, hvorimod Birk tåler sit ophold i rævens mund med ophøjet ro.

Romanen har godt fat i de mindste med fremstillingen af den store, lidt skræmmende verden med mange farer, der kan overvindes, når man er flere om det og tænker sig godt om, ligesom der er noget tiltrækkende ved at ligge trygt og godt i sin hule sammen med andre hullerikker, når der skal soves vintersøvn.

Josefine Ottesen

Rævehørm og sejrshyl

Illustreret af Claus Rye Schierbeck

128 sider

Høst & Søn

Udgivet: 09.02.2012

Fire glober

Birte Strandby