Sidonie lever et stilfærdigt og beskyttet liv i begyndelsen af det tyvende århundrede i USA. Efter en polio som barn er hun halt, og da først hendes mor og siden hendes far dør, fortsætter hun tilværelsen i barndomshjemmet, indtil hun, da hun er sidst i tyverne, møder Etienne, en attraktiv fransk læge fra Marokko. Det udvikler sig til et hektisk kærlighedsforhold, der først kølnes, da Sidonie opdager, at hun er gravid. Så forsvinder Etienne nærmest ud i den blå luft, og Sidonie beslutter at følge efter ham til Marrakesh. Det er ikke nogen helt enkel rejse i 1930 i et land, hvor enhver anstændig kvinde er tildækket og i øvrigt ifølge med en mand, når hun bevæger sig rundt uden for hjemmet. Men hjemmefødningen Sidonie finder sig uden større vanskeligheder til rette i de fremmedartede omgivelser, selv om mødet med Etiennes familie forløber noget anderledes end forventet, og skønt familien omfatter helt andre personer og helt andre skumle hemmeligheder, end hun kunne have forudset. Men selv uden Etienne kan hun måske begynde en ny tilværelse i Marokko.

Selve handlingen henleder tanken på engelske Victoria Holt, der 1960 – 1993 udgav en lang række ikke helt forudsigelige kærlighedsromaner med gotiske eller krimilignende tilbøjeligheder. Dog er Sidonie mere handlekraftig end mange af sine kolleger fra andre gotiske romaner.

Det er en udmærket kærlighedshistorie. Sidonies søgen efter Etienne er periodisk lidt langtrukken, men der er mange fine detaljer især i forbindelse med hovedpersonens oplevelse af kulturforskelle og den måde hvorpå hun takler potentielle kultursammenstød.

Og så til et ord, der trænger til lidt pr: Spanioler er en ældre dansk betegnelse for de spanske styrker i Danmark i 1808. Desuden er det betegnelsen for de jøder, som blev fordrevet efter 1492 fra Spanien til Nære Orient samt deres efterkommere. (Wikipedia).
OBS: Personer fra Spanien kaldes spaniere. (Spanier forveksles jævnligt med spanioler i nyere romaner).

Linda Holeman

Oversat af Ursula Baum Hansen
419 sider
Borgen/Sommer & Sørensen
Udgivet: 11.11.2010

Birte Strandby