Hvad sker der, når populærkulturen slippes løs på masserne?

Tegneseriefiguren er aldrig kun er et produkt af forfatterens fantasi, men opstået i et miljø, ligesom tegneserien ikke kun rammer en person, men et menneske i et miljø. Der opstår en vekselvirkning.

Udtryk, modtager, omverden, teknologi og skaber er de fem faktorer der er afgørende for tegneseriens/filmens/bogens effekt. Med udtrykket følger brugen af referencer, og modtageren kan også påvirke produktet: Forventer man, at det er børn eller voksne der ser filmen? Omverdenen sniger sig ind flere steder og påvirker selvsagt også skaberen af filmen eller tegneserien.

Forfatterne bruger Iron Man som eksempel og påviser, hvordan dennes fjendebillede ændrer sig i tidens løb i takt med, at omverdenens fjendebillede ændrer sig, blandt andet på grund af kritiske læserbreve fra Marvel-fans.

En diskussion om populærkultur kan man naturligvis ikke undgå, og vi får da også både debatten om, at populærkulturen stjal elementer fra finkulturen og dermed udvandede finkulturen, og at populærkulturen var skabt af pengegriske producenter, der bare skulle tjene penge. Oven i købet får vi krigen om tegneserierne med. Den danske tegneseriekrig er udmærket beskrevet i Egon Clausens Dansk Børnelærdom og i Torben Weinreichs Dansk Børnelitteratur.

I forbindelse med vekselvirkningen er det væsentligt, hvilken social, økonomisk og/eller kulturel kapital modtageren er i besiddelse af. Det påvirker altsammen udsynet og bedømmelsen, og i tidligere tider har man udvist megen bekymring for, om den almindelige borger nu selv kunne sortere i de litterære input, eller om han/hun udviklede en række negative karaktertræk som følge af tegneserielæsningen.

Siden har forskningen fastslået, at fire tilgange kan opstå i læserens møde med tegneserien: den perceptuelle, den emotionelle, den intellektuelle og den kommunikative afhængigt af hvem modtageren, værket og skaberen er.

Vi kommer vidt omkring med en meget lille bog, og møder også Tarantino, Paul Auster og Heidegger. Det er et udmærket værktøj, hvis man står for at skulle se nærmere på specifikke værker og deres interageren med omverdenen, og her et også sporadiske bidder af film- og tegneseriehistorien, som man kan nyde.

Populærkultur i samfundet

Analyse af vekselvirkninger

Dennis Jacob Rosenfeld og Sabrina Vitting-Seerup

164 sider

Samfundslitteratur

Udgivet: 2019

Birte Strandby