En samling dystre, surrealistiske, tankevækkende noveller om menneskets mærkelige, dunkle og seje sider.

Nogle af novellerne er rene gys: En kop te ville have passet fint ind i Roald Dahls eller Hitchcocks rækker af små udvalgte filmgysere. Birthe bager på sin chef. Det har hun gjort længe. Stor er glæden, da han pludselig forlader sin kone, og stor er skuffelsen, da hun opdager hvorfor. Birthe får behov for netdating og møder Tom. Det går fint i starten, men på sigt er han egentligt ret irriterende. Måske var det en fejl at tage med ham på ferie i England, måske kan han fjernes. Hvem skulle opdage det?

En lignende gru findes i Norma og Villy. Norma er en sød og hårdt arbejdende hustru. Hun gør stort set alt for sin handicappede mand, uanset hvor egoistisk og ondskabsfuldt han opfører sig. I hvert fald indtil hun opdager, at der er andre muligheder i livet.

En anden type gys finder vi i novellen om lederen for socialforvaltningen. Han er ved at gøre klar til at gå på weekend, da en af socialrådgiverne bryder sammen, fordi en voldelig klient har opsøgt hende. Vores hovedperson tackler situationen som en rigtig chef, dog må han have lidt hjælp af sikkerhedsvagterne til sidst, men så er han også klar til weekenden. Der er kun et lille problem.

Så er der de noveller, hvor karaktererne er fastlåste af deres overvægt, af deres diagnose, og en enkelt er fastlåst i en tidslomme uden at vide, hvordan han er havnet der eller hvordan han kommer videre. Der er flere dødsfald og et selvmordsforsøg, men i novellen Lille Fnug levnes læseren en smule håb for fremtiden.

Her er megen barsk realisme, lidt surrealisme og noget der bestemt ikke er realistisk. Der er god fremdrift i novellerne, og de er særdeles underholdende.

Arne Ziebel Olsen

Pizza nummer 25

155 sider

Skriveforlaget

Udgivet: 2017

Birte Strandby