Pen papir, panik

Letlæsningsserie om vennerne i 1. a.

Franz er syv år. Han spiller skak og går til spejder og til skak, og han elsker billedkunst. Melvin er hans bedste ven. Han spiller også skak og går til spejder, og han bryder sig ikke om billedkunst. Franz tegner fantastiske billeder, og det gør Melvin ikke. Melvin skriver til gengæld fine historier, og Franz kan ikke lide at skrive. Så Franz er nødt til at sige noget grimt om Melvins tegninger

Klassen skal have fernisering så forældrene kan se alle deres tegninger. Da Franz’ forældre kommer, opdager de at en af Franz’ tegninger mangler på væggen, og så er begge forældre på konfliktkurs. Heldigvis redder de to drenge dagen, og deres lærer tager Franz’ mor i skole.

Her kan man tale om et radikalt opgør med den gammeldags børnelitteratur, der skulle hjælpe forældrene med børneopdagelsen. Her er hverken dydige børn eller hellige forældre. Tværtimod fremstilles Franz’ forældre som kritiske, overambitiøse og uden blik for børn og klassefællesskab. Måske er det i virkeligheden en bog, som læreren burde læse højt for forældrene. Men selve handlingen ligger ikke fjernt fra den verden børnene kender.

Illustrationerne er helsides, farverige, detaljerede og fortæller fint om de ting som selve teksten ikke uddyber.

 

Fest og ballade

Kim er hovedperson, og hun kan godt lide pandekager og at holde fest. Derfor planlægger hun en stor fest til sin syvårs fødselsdag. Hun inviterer hele klassen undtagen Elias, for han er ret irriterende, og maler i hendes bog uden at spørge.

Hendes far siger, at de skal lave invitationer til alle i klassen, men da de skal deles ud, lader Kim Elias’ invitation blive i sin taske. Det går ikke ubemærket hen, og Kims mor forklarer, at Kim er nødt til at invitere alle i klassen.

Det begynder godt, men så dukker Elias op, og der går uorden i fødselsdagen. Gæsterne gør slet ikke, som Kim forventer af dem, og hun bliver sur. Heldigvis er Elias den der kan redde festen.

I denne historie optræder de voksne eksemplarisk, selvom klasselæreren ikke har øje for alle ungernes problemer, mens børnene først må lære at afstemme deres forventninger til hinanden. En god historie med portræt af virkeligheden og åbenhed overfor forskelligheden.

Pernilla Gesén og Jeanette Milde

Pen papir, panik/Fest og ballade

Venner i klassen – god læsestart

Oversat af Nanna Gyldenkærne

64 sider

Høst & Søn

Udgivet: Marts 2018

Birte Strandby