På Alexander Carneras hjemmeside står følgende:

Jeg ser forfatterens opgave som den at bryde ud af vores intellektuelle fængsel. Jeg oplever mit arbejde som en læreproces, hvor det handler om at komme i kontakt med noget, som er større end mig selv. Når jeg skriver, forsøger jeg at slå hul ind i virkeligheden …

Allerede her burde vi være advaret om, at Carneras projekt er anderledes. Noget andet er, at værket er klassificeret som essayroman. Romanen er i to dele. Første del handler om forfatterens far og den mentale afsked med ham, og anden del er titelessayet og handler om Carneras vej til forfatterskabet.

Teksten er fortællinger om hverdag, nærhed, virkelighedens utallige detaljer leveret i et omfang så det grænser sig til det overvældende. Det handler en del om skak:

Der var en fortrolighed i mit spil som om mine træk var svar på ting, han havde spurgt om, mens han levede.

Og det handler om at forsvinde for sig selv på Rejsen til månen af Jules Verne, i Alice i Eventyrland eller Flugten fra Alcatraz med Clint Eastwood. En rejse i Grand Canyon skildres omfangsrigt og minutiøst, men det er ikke helt indlysende, om det lykkes forfatteren at bryde ud af det intellektuelle fængsel.

Opfindelsen af lediggang er lettere at læse og lettere at følge, ikke mindst fordi det også er en udviklingsroman om forfatterens ungdom, hans karriere som dommer, og de mennesker der har gjort indtryk såsom hans døende ven og ledestjerne:

Vi er bare på gennemrejse. Du er på besøg og jeg har været her længe.

Ligeledes beskrives indgående de følelsesmæssige hurdler, der skal forceres, før dommeren bliver til forfatter:

Vi jagtede det simple, men det var forfærdelig komplekst! Var Chaplin vores helt? Buster Keaton?

Processen der skal skabe en forfatter dukker jævnligt op, formidlingen er interessant, men så omhyggelig, at værket bliver tungt og første del er næsten ufremkommelig.

… men jeg var overbevist om, at han ventede på noget, noget kødeligt, noget sart, noget barbarisk, en lavere race, noget uden filter, måske en kvinde, måske et sted …

Opfindelsen af lediggang – eller kunsten at fare vild

Alexander Carnera
261 sider
Forlaget Spring
Udgivet: November 2014