Skrækscenariet der ikke kan gentages ofte nok: Måske et missilangreb, måske en atombombesprængning i atmosfæren over USA – under alle omstændigheder falder al elektronik ud, og bilerne går i stå. Først venter alle på, at strømmen kommer tilbage, men hvad nu hvis den ikke gør det?

John Matherson er hovedperson, han underviser men er også bekvemt forsynet med en militæruddannelse. Han og familien fejrer datteren Jennifers 12-års fødselsdag, da strømmen, mobilforbindelsen og støjen fra den nærliggende motorvej forsvinder.
John indser hurtigt, at det er andet og mere end et almindeligt strømsvigt og opsøger det nærliggende apotek for at sikre sig insulin til Jennifer. På apoteket kæmper apotekeren for at holde ophidsede kunder tilbage, og John må selv bruge ufine metoder for at skaffe medicinen.
På det lokale sygehus er forholdene endnu værre. Nødgeneratorerne virker ikke, og tilstandene går fra erkendelse af katastrofens omfang til kaos, hvor alle kæmper for egen overlevelse. Den lille by erklærer sig i undtagelsestilstand og begynder med at henrette to unge mænd, der har stjålet medicin. Dernæst nedsætter byen et råd, der oprettes værn til forsvar mod de mange vandrende flygtninge og maden rationeres. Efter nogle måneder kommer kineserne og uddeler nødhjælp til de sultne amerikanere, men ellers må de genopfinde sig selv.

Bogen minder både om Independence Day og If Tomorrow Comes, mens det de mere ædle hovedpersoner frygter er at skabe forhold som i Orwells Animal Farm. Billedet af det moderne samfunds umådelige sårbarhed virker realistisk og ligeså gør de menneskelige reaktioner, omend der periodisk er rigeligt melodrama i referencerne til amerikanernes opfattelse af sig selv.

Forfatter: William R. Forstchen
350 sider
Forge
Udgivet: 2009

Birte Strandby