På baggrund af en grundig spørgeskemaundersøgelse og 72 besvarelser heraf tager de to forfattere temperaturen på dagens kernefamilie. Hvordan befinder bedsteforældrene sig, og hvilket forhold har de til deres voksne børn?

Det er interessant, fordi det er ungdomsoprørets generation, der nu er bedsteforældre. Det var dem der afviste autoriteter og erfaringer, og det var dem der hyldede andre værdier end de materialistiske.

Nu lever vi et samfund, hvor liberalismen på den ene side fortæller os, at vi har ret til at vælge vores egen tilværelse, og på den anden side har vi et velfærdssamfund, som vi forventer, står klar med tryghed på alle hylder, hvis vi skulle få behov for det. Og i dag kan bedsteforældre så få aftenskolekurser i, hvordan man udfylder bedsteforældre-rollen, mens de samme tidligere deltagere i ungdomsoprøret undrer sig over den manglende respekt fra de yngre generationer og de yngres krav om hjælp til børnepasning og økonomi.

Bogen gør meget ud af kontakten mellem generationerne. Er det snagen eller hygge, når bedstemor og barnebarn er venner på Facebook, og hvordan kan man holde forbindelsen vedlige? Her er flere kreative forslag. Nogle familier har en årlig picnic, andre holder fredagsbar. For atter andre er forbindelsen pasning af børnebørnene, eller at de voksne børn søger for hjælp til netbank eller rengøring hos forældrene. Det overraskende er, at 10% af besvarelserne omtaler manglende kontakt mellem bedsteforældre og deres voksne børn. Skilsmisse har også betydning og kan vanskeliggøre kontakt til børnebørn.

Bogen kommer ganske vidt omkring i familieforbindelserne, men forårsager med sin hyggesnak hverken de store aha-oplevelser eller nogen sociologiske landevindinger.

Elsa Holmer og Anne-Marie Beck-Nielsen

170 sider

forlaget INDBLIK

Udgivet: 05.09.2013

Birte Strandby