Tal ikke for meget om Deres helbred, selv om det er dårligt. Det keder folk usigeligt.

Serien Kolibri præsenterer denne gang Emma Gads tekster om samtalen, og med tidens debatretorik på de sociale medier er der masser af grunde til at lytte til Emma Gad igen.

De fleste af Emma Gads råd er velkendte: basalt kræver en behagelig samtale gensidig respekt, men herudover skal man undgå at bagtale nogen, undgå at fortabe sig i bagateller, styre sin nysgerrighed, styre sit temperament, styre sin lyst til at tale meget. Samlet beherske sig og vise venlig interesse. Ingen nyheder her.

Den med at tale så lidt som muligt om penge og ikke være højrøstet i togkupeer kommer også fra Gad.

Og så er der en der især kan anbefales til politikere under valgkampe: Hvis De er klog, så tal kun godt om dem, De ikke kan lide. De får derved et drag af velvillig overlegenhed over Dem, som Deres uven vil komme til at misunde Dem.

Her kunne virkelig spares nogle tydeligvis selvskadende ord og måske endda skabes lidt respekt.

Man kan godt se af Emma Gads sprog, at hun skrev i begyndelsen af 1900-tallet, men de fleste af hendes kommentarer kunne udmærket være skrevet i nutiden:

Vær høflig i en telefon. … Hvis De siger noget uvenligt til ham, så husk, at han ikke kan se på Deres ansigt, at De ikke mener det så slemt.

Om samtalen er en underholdende lille bog, selv om den ikke leverer de helt store overraskelser og i stort omfang tager fat i alment gældende værdier:

Vær så sandfærdig og oprigtig som mulig, hvis De har børn at opdrage.

Om samtale

Emma Gad

63 sider

Gyldendal Kolibri

Udgivet: 15.05.2019

Birte Strandby