I Gyldendals Kolibri-serie findes blandt andet Om leg af PH og Om samtale af Emma Gad. Begge de bøger rummer PHs og Emma Gads tanker om de respektive emner. Om brud er lidt anderledes sammensat og består af et digt og fem noveller om brud, her forstået som afbrydelse af et forhold, et ægteskab. Men brud er ikke det eneste, novellerne har til fælles. I nogle af novellerne kan man dårligt tale om brud – og slet ikke om forhold. Det er blot mennesker der bor sammen, som i Bulbjerg, hvor parret synes at de skal opføre sig som en familie, selv om manden er sin kone utro med hendes lillesøster, konen søger tilflugt hos en gammel tilbeder, og parret er i øvrigt lige ved at slå både deres søn og deres hund ihjel i en cykelulykke.

Novellen Det er ikke min mand nærmer sig også gysergenren. En kvinde møder en mand på værtshus, hun føler sig ikke tiltrukket af ham, men da hun er kommet hjem, dukker han pludseligt op i hendes lejlighed. Han lader sig ikke skræmme af, at hun truer med at ringe til politiet. Næ, han påstår faktisk, at han er hendes mand …

Hvis man kender lidt til Naja Marie Aidt, har man sikkert læste de fleste af novellerne, der blandt andet kommer fra novellesamlingen Bavian. Aidt er ikke nogen humørbombe, men er god til at styre læserens tanker i nye retninger, få flyttet om på prioriteterne og rumsteret rundt med nogle ellers fast etablerede holdninger, når hun tilfører sine noveller et lille strejf af surrealisme eller løfter et hjørne af scenetæppet for at afsløre en skingrende skør tanke eller en tragisk mangel på samtale. Der er brud på mange måder i Aidts udlægning af emnet.

Om brud

Naja Marie Aidt

63 sider

Gyldendal Kolibri

Udgivet: 08.05.2019

Birte Strandby