En roman der med ironi og monstrøs komik behandler begrebet folkeforførelse, så man ikke ved om man skal le eller græde. Indtil familieterapeut Susanne Rasmussen i efterskriften fortæller, at man skal græde, og at romanen tager udgangspunkt i virkelige begivenheder.

Katrine og hendes familie er hovedpersonerne. Katrine er sygeplejerske, og familielivet er ikke dårligt, men så tager Katrine på kursus på en højskole, der ledes af Liv Ladegaard, harmonikaspillende og karismatisk indehaver af opskriften på det sande liv, her kaldet NT.

Katrine bliver så begejstret for NT – livet uden kunstige tilsætningsstoffer, hvad enten det nu er rødvin eller fjernsyn – at hun beslutter at indføre det på hjemmefronten. Hendes ægtefælle, Bjørn, protesterer ikke, selv om det betyder, at de kun kan handle et sted, når de skal købe økologisk med begrænset plasticemballage – med flere bilture til følge. Værre er det for de to drenge, især da Katrine insisterer på at styre den ældstes fødselsdag og lære de trettenårige at spise sundt og lege sanglege. Katrines nye stil fører familien helt til kanten af, hvad en familie kan bære.

Katrine er en massiv husmoderstereotyp. Hun søger efter fejl og mangler i sin families husførelse, og hun er fuldstændig uimodtagelig for sine omgivelsers holdninger. Liv og hendes højskole er en karikeret kloning mellem halvfjerdsernes tørklædepædagog og en inkarnation af Tvind-imperiets ledende skikkelser; og hendes begejstrede tale om helhed minder om Al Capones tale om ’a team’ i Robert de Niros udgave i De uovervindelige. Det er et betagende eksempel på manipulation for viderekomne.

Et interessant billede af tidens middelklasse tilsat dramatisering og underholdningseffekter.

NT – en forstadshistorie

Henrik Dahl
232 sider
People’s Press
Udgivet: 2013

Birte Strandby