Ti underholdende noveller om nisser af den type der huserede i Danmark i gamle dage og skulle have risengrød på loftet for ikke at lave ulykker på gårdene. I bogens sidste del er historien om nissens tilværelse i Danmark, indtil præsterne dømte dem ukristelige, og de havnede på juletræet.

Den første novelle ‘Det tredje guldhorn’ handler om en dreng der finder et guldhorn. Han glæder sig over sit fund, men bliver irriteret over, at han ikke kan få en tone ud af hornet.  Gårdnissen fra Sønder Sejerslev opdager, at det er guldhornet, smedet af den første nissekonge, drengen har fundet, og da drengen sover, slæber han hornet med hen til de lokale nisser og nissekongen. De beslutter sig for at beholde hornet, fordi mennesker ikke rigtigt kan tåle at have med guld at gøre. I stedet får drengen et kohorn. Det er ikke så flot som guldhornet, men til gengæld kan han spille på det, og historien ender lykkeligt for alle.

En anden novelle handler om Per, den yngste af syv søskende. Han spiller syg, så han kan slippe for at gå med sin familie i kirke. I stedet sniger han sig til at se juletræet, tjekke sin julegave og spise guffet i kræmmerhusene, og så kommer han til at spise den risengrød, som nissen skulle have haft. Det bliver nissen ret sur over, men Per binder ham en historie om nogle sultne rotter på ærmet, og det viser sig praktisk at holde sig gode venner med nissen.

Der er sjove og seriøse noveller. En hidsig nisse slår en ko ihjel, fordi der ikke er nogen smørklat på hans risengrød. Der er også skibsnisser, der beskytter deres udvalgte, men sandelig ikke resten af besætningen – eller skibet. Og så er der mere moderne nisser der kan stoppe vindmøller og slukke for strømmen. Det gælder om at holde sig gode venner med sin nisse.

Der er fine collager med aktive, venligt udseende nisser der er i gang med deres mange opgaver. Nisserne er beregnet til lidt større børn. Fortællingerne er velegnet til oplæsning.

Nisserne

Gårdnisser, drillenisser, julenisser – og alle de andre

Kåre Bluitgen

Illustreret af Mette Marcussen

166 sider

Forlaget Tøkk

Udgivet: 2022

Birte Strandby