Mere hjælp til selvhjælp. Formålet med denne bog er at finde frem til, hvem man er og hvad man kan bidrage med, her inddelt i temaerne ansvar, accept, adfærd, agenda og action. Det vil kort sige, man skal selv tage ansvaret for sit liv, man skal acceptere hvem man er (fremgår af ens fortid), man skal optræde assertivt, man skal afdække det dybeste formål med sit liv og så optræde i overensstemmelse hermed. Det lyder enkelt, men kræver selvsagt en guide, som bogen altså tilbyder. Og så handler det i øvrigt om at være nærværende.

Med hensyn til ansvar så består det helt enkelt i at vide, at man altid har et valg. At ens situation i tilværelsen er resultatet af en række valg, og at man som bekendt kan vælge at være offer. Er man fatalist eller er man eksistentialist?

Forfatterne skriver, at der hvor man kan anvende modalverber om sin livssituation – eksempelvis ’bør’ og ’skal’ – dér er man offer. Tilsyneladende glemmer de, at også ’kan’ og ’vil’ er modalverber.

Der er starthjælp til meditation og åndedrætskontrol, hvilket i sig selv er udmærket, men næppe en nyhed for den målgruppe der vil læse denne bog.

Alt i alt et jævnt underholdende værk med begrænset nyhedsværdi. For læsere med selvdisciplin er der altid lidt at hente, og andre behøver heller ikke at kede sig ihjel. Men denne type bøger har det ofte med at observere vanskeligheder, som der allerede er fundet løsninger på – eksempelvis er der i bogen en model, der understreger problemer i kommunikationen. Modellen er fin nok, men tilfører ikke verden andet og mere end den model russeren Roman Jakobson lancerede i 1960. Måske kunne researchen have været grundigere eller bibliografien mere omfattende?

Forfatter: Ivan Fruergaard & Bo Heimann

144 sider

Gyldendal Business

Udgivet 12.02.2010