Without work, all life goes rotten, but when work is soulless, life stifles and dies. Albert Camus
Ved første øjekast en bog om jobsøgning med forslag, der kan hjælpe med afdækningen af læserens karrieremuligheder, for eksempel The Map of Choice, der er et kort over ens karriere – hvorfra og hvortil. Er det tilfældigt eller målrettet, man er havnet i den stilling, man nu indtager?
Det handler også om psykologien bag karriereønskerne, og nok engang slås det fast, at der ikke er sammenhæng mellem stigende rigdom og stigende lykke, når man først er over et vist niveau. En gruppe mennesker blev spurgt, om de helst ville tjene 50.000 dollars mens alle andre tjente 25.000, eller om de helst ville tjene 100.000 dollars, når de andre tjente 200.000. De fleste valgte det første. Det handler dermed også om status.
Krznaric kommer også ind på kravene til jobbet: Meaning, flow, freedom. Tolkningen står læseren selv for, men forfatteren stiller spørgsmål, der kan hjælpe med afklaringen, og der er bud på, hvordan man kan fremstille en jeg-søger-job-annonce samt mange eksempler på særlige fremgangsmåder i jobfinderprocessen, såsom kvinden der forsøgsvis tager med 30 meget forskellige mennesker – en leder af et kattehotel, en modefotograf, et medlem af Europa-parlamentet – på arbejde, for at spore sig ind på, hvad hun selv gerne vil arbejde med – en slags ’jobdating’
Desuden diskuteres behovet for arbejde og behovet for penge til terminen, modet til at skifte hest midt i vadestedet, og der er en kritik af det samfund, der producerer mere end vi har brug for, og hvor vi arbejder mere end der er behov for – fulgt af en anbefaling af det enkle liv.
Der er mange rollemodeller – fra Madame Curie til Zorba – og hvis man synes, man har hørt budskaberne før, så kan man stadig læse bogen som underholdning.
Roman Krznaric
154 sider
The School of Life
Udgivet: 2012