Historien om en lille sønderjysk familie under Første og Anden Verdenskrig.

Anders og Marie er blevet gift og venter deres første barn. Anders arbejder hårdt på mejeriet, men det er en god tid for dem begge, selvom Anders stadig lider slemt af mareridt opstået i forbindelse med hans deltagelse i den netop overståede Første Verdenskrig. Marie støtter ham, så godt hun kan, men Anders er tilbøjelig til at lukke sig inde med arbejde, og det bliver også et af Maries faste klagepunkter senere i ægteskabet.

Først får de Carl, og derefter kommer Jenny, der er lige ved at koste sin mor livet.
Romanen fortæller tæt om livet på mejeriet: Om Maries gamle tilbeder der nu igen bor i Gråsten, om Anders’ sekretær der efterhånden bliver uundværlig, og også de større begivenheder trænger sig på: Sønderjylland bliver stemt hjem til Danmark, landet får sin første kvindelige undervisningsminister, Nina Bang, en sag der diskuteres ivrigt af Marie og hendes svigerinde.
Marie beslutter sig mod Anders’ ønske for at fortsætte i den lærergerning, hun forlod for at passe børn og hus, og her får læseren også et indblik i de ændringer der sker i undervisningen, da det bliver tilladt at undervise på dansk. Især er førstelærerens indlæg om tysk faglighed kontra dansk – grundtvigsk – dannelse, livsnerven og den stærke forbindelse til hjemmene interessant

Romanen fortsætter med Carl og Jenny. Carl der har det hårdt i skolen og har vanskeligt ved at leve op til sin fars forventninger, og Jenny der er en lille solstråle og farens yndling. I den næste krig, 2. Verdenskrig, bliver Carl medlem af Frikorps Danmark, og Jenny går ind i modstandsbevægelsen.

Denne ok roman er efterfølger til Vent på mig Marie, men kan sagtens læses selvstændigt; og siden kommer der en tredje roman, så man fortsat kan følge karakterernes udvikling.

Når solen står højest

Pernille Juhl

357 sider
Juhls Forlag
Udgivet: 2015

Birte Strandby