Den efterhånden aldrende forfatter Umberto Eco er klar med en ny roman. Omdrejningspunktet er nok engang konspirationsteorier; præcis som vi fx kender det fra ”Foucaults pendul” (1988) og ”Kirkegården i Prag” (2012).
’Nr. 0’ foregår i løbet af nogle få måneder i 1992 i Italien. Vi befinder os på tabloidavisen Domani (I morgen), der er i sin opstartsfase. Avisens grundlægger er mediemogulen Vimercate, der udelukkende ønsker at bruge avisen taktisk. Domani skal flytte fokus til det, der tjener Vimercates interesser og omvendt fjerne opmærksomheden fra andre ting. Konspirationer er et selvfølgeligt værktøj.
Hovedpersonen er den lettere mislykkede akademiker Colonna, der bliver opsøgt af redaktøren Simei og bedt om at bistå ham. Simei kender sandheden om avisens egentlige formål og metoder, og skal bruge Colonna til at hjælpe sig. Snart er den nye avisredaktion i gang, og gamle italienske skandaler bliver hevet frem på redaktionsmøderne.
Konspirationsteorierne flyder i en lind strøm. Der er gisninger om alt fra Pave Johannes Paul 1s. pludselige død over en hemmelig paramilitær struktur kaldet stay-behind til gisninger om diktatoren Benito Mussolini sidste tid.
Bogens begyndelse tegner godt. Vores hovedperson er tilsyneladende i alvorlig fare, og efterhånden opdager vi, at han – og andre på redaktionen – sidder inde med vigtig viden i form af en konspirationsteori, der trækker tråde tilbage til Anden Verdenskrig. Men konspirationsteorien bliver ikke fulgt til dørs og fortællingen får ikke fylde nok. Vores hovedperson forbliver upersonlig. Samspillet mellem de forskellige karakterer mangler simpelthen at blive forløst, fordi Umberto Eco hellere vil fortælle sine konspirationsteorier.
Insinuationerne er på både morsomme og tankevækkende. Jo mere du som læser kender til Italien, jo mere vil du få ud af denne læseoplevelse.
Med “Nr. 0” sætter Umberto Eco endnu engang spot på magtens væsen og den måde hvorpå, medierne arbejder. Det er i sig selv fint og relevant – også for en dansk læser. Bogen er først og fremmest en kommentar til nutidens Italien med sin kritik af mediemogulerne og deres magt. Den er i mindre grad den spændingsfyldte fortælling, den giver sig ud for at være. Desværre!
Umberto Eco
Oversættelse: Lorens Juul Madsen
224 sider. Hæftet
Forlag: Rosinante
Udgivelsesdato: 12.06.2015