Tige hedder en almindelig lille by. Her er en præst, en bedemand, en graver, en dommer. På overfladen er Tige en stilfærdig by. En dag dør Thorvald, der er en sur og ensom gammel mand på plejehjemmet, og bedemanden Berit kommer for at gøre ham klar til begravelse og får i den forbindelse overdraget en notesbog, som Thorvald har efterladt. Og så vælter skeletterne ud af skabene. Thorvald har lånt penge ud til mange mennesker, og i notesbogen står, hvad de mange modtagere forventes at bidrage med til Thorvalds ligfærd.

Bedemanden/bededamen, Berit, kender en del af navnene, og hun opdager, at notesbogen giver mulighed for at øge egne indtægter. Hun begynder med Stein der angiveligt har større forbrug, end hans løn tillader ham. Han har været hendes elsker engang. Stein på sin side har flere ting at skjule, både for Skat og for sin kone.

Notesbogen påvirker mange liv, og aktører i hobetal dukker op på scenen. Der er Steins datter der efter ophold på efterskolen ikke rigtigt kan finde sig til rette i Tige eller i sin familie igen. Der er Josefine der skal føde lige om lidt og næsten kan serien ‘Venner’ udenad. Der er Birk, der elsker Lya der elsker Stein, og der er uovervejet træfældning, gammel utroskab og glemte kærlighedshistorier.

Ved fundet af notesbogen sker der det samme som, når man stikker en pind i en myretue. Alle farer omkring i total forvirring. Det er ret interessant at se, hvordan mennesker gør, men også læseren kan blive lidt forvirret af de mange scene- og personskift. Hvordan skal vi for eksempel forstå Molly, som vi kun hører om via bedsteforældrene, der har givet hende 85.000 kr. til et kørekort, men måske i stedet er kommet til at betale for hendes misbrug? Og hvad er det med det bedre borgerskabs mænd og deres dyre cykler? Måske ser vi et øjebliksbillede af en myretue?

Ingeborg Sebbelin

Når sandheden skal frem

239 sider

Brændpunkt

Udgivet: 2018

Birte Strandby