Monsteret fra Firenze – det italienske svar på Jack the Ripper og baggrund for Hannibal Lecter – myrdede 14 unge par. Amerikaneren Preston har sammen med journalisten Mario Spezi, der blev uofficielt udnævnt til Firenzes monsterolog, skrevet denne bog om begivenhederne, om politiarbejdet, om Firenzes sjæl og selvværd, og ikke mindst om alle de mennesker, der blev mistænkt i forbindelse med mordene herunder Spezi og Preston selv.

Bogen tager fat i begivenhederne i kronologisk orden, og mordene er kun en del af det. I forgrunden står et kompliceret opklaringsarbejde og en proces, der påvirkes af tusinder af breve fra personer, der har forslag til opklaring, forslag til formodede gerningsmænd, og et par stykker der selv hævder at være morderen. Uskyldige anklages, og en enkelt ånder lettet op, da han hentes af politiet, fordi han har stor lighed med en fantomtegning, vidner har fået udarbejdet. En anden – kortvarigt mistænkt – begår selvmord, og i tre tilfælde bliver mistænkte løsladt, fordi monsteret begår nye mord, mens de er varetægtsfængslede.

Romanen er inddelt i først Mario Spezis beretning og dernæst Douglas Prestons udlægning. I Spezis udgave indgår et kapitel om Firenze og florentinernes stolthed over at have været nogle af historiens største kulturleverandører, før monsteret begynder sin hærgen, og Firenze mister sin uskyld.

Der er mange navne, steder og tider at holde styr på, og bogen handler måske mere om Firenzes folkesjæl og italiensk politiarbejde med grotesk mange fejlskud end om monsteret. Bogen virker som forfatternes forsøg på at få overblik over situationen, og giver ikke nødvendigvis læseren den helt store aha-oplevelse.

Monsteret fra Firenze

Douglas Preston og Mario Spezi
368 sider
Lindhardt og Ringhof
Udkommet: 19.02.2009
Birte Strandby