Den prisvindende islandske forfatter Kristin Marja Baldursdóttir kendes især for sine to værker om den stærke kvindeskikkelse Karitas. Nu udkommer hun med en ny skøn kvinderoman, der har en ung kvinde i hovedrollen. 

Vi befinder os i 1960’ernes Reykjavik. Udadtil er det mændene der bestemmer, men under overfladen er det kvinderne der har bukserne på. Kvinderne går mestendels hjemme og får hverdagen til at køre med alt hvad der hedder unger, vasketøj, husholdningspenge og indbyrdes sladder. De støtter hinanden når det virkelig gælder, men har hver især deres udfordringer og kampe med hemmeligheder, kærlighed og frustrationer. Nogle har små nebengesjæfter såsom at sy, bage eller stryge. 

Den unge Marit dumper ned i ”Mødrenes gade” i Reykjavik efter hun i løbet af kun én måned mister begge sine forældre. Nu skal hun bo ved sin ældre søster, Elisabet, sammen med dennes mand og to børn. I ”Mødrenes gade” bor de allerfleste i store træhuse, hvor der er plads til tre til fire familier. Kun i to huse bor én familie for sig selv. Marit går på gymnasiet og kæmper for at bestå. Hun ses med den velstillede Kristoffer fra gymnasiet, hvis familie bor i ”Mødrenes gade” og har et hus helt for sig selv. Om aftenen har Marit job som billetsælger i biografen, mens hun om dagen er hun hushjælp hos sin strenge og krævende søster. Marit får med nød og næppe sin eksamen. Kristoffer skal læse jura efter familiens ønske. 

Kristoffers mor, Dora, opdager Marits sans for tøjdesign. Snart får hun tændt et håb i Marit om, at hun kan komme til Paris og få job indenfor design. Men i 1960´ernes kolde Island er vejen til Paris endog meget lang. Elisabeth har absolut ingen interesse i at støtte sin lillesøsters forehavende og dermed miste sin hushjælp og barnepige. Trods sin modstand mod at Marit kommer til Paris, er hun dog optaget af at Marit skal fraflytte hjemmet men vedblive med at passe børnene. 

Marit er fanget mellem drømme, personlige ambitioner og omgivelsernes krav og forventninger til hende. Da søsteren pludseligt svigter hende groft, må Marit betale en stor personlig pris. Det er en streg i regningen for Marit og for søstersolidariteten. Men selv midt i kulden skimtes et lille håb, når kvinderne i gaden tilbyder støtte og ikke mindst da Kristoffer træder i karakter, som en moderne, hjælpsom mand. 

”Mødrenes gade” er en afdæmpet og indsigtsfuld fortælling om kvindeliv, drømme og længsel. Klasseskellet mellem Marin og Kristoffer italesættes også på glimrende vis. Romanen er fortalt med stille og bidende humor, vid og dybsindighed. Kristin Marja Baldursdóttir skildrer hovedpersonens frustrationer på fortrinlig vis. 

Med sin nye roman italesætter Kristin Marja Baldursdóttir islandsk kvindeliv,  –drøm-me og –sammenhold på tærsklen til kvindefrigørelsen. Hun minder læseren om, hvor ødelæggende familiehemmeligheder er, og hvor sårbare vi er i forhold til at miste vores livsvidner. ”Mødrenes gade” er også en fin fortælling om at turde drømme og om at danne nye relationer, så man står stærkt i storm. 

Kristin Marja Baldursdóttir skriver let og stilfærdigt. Bogen er forfattet i korte kapitler. Forfatteren evner at lade karaktererne træde tydeligt frem. Ironien driver ned af siderne, og man mærke til fulde søsterens egoisme, kulde og distance. Det er smerteligt at læse om to søstre, der har hver deres sorger at kæmpe med, men som alligevel ikke formår at gøre brug af hinanden. Tværtimod. Det er umuligt ikke at fatte sympati for den arbejdsomme Marin, der har et surt løg af en søster og to vildbasser til nevøer, som hun får bundet om sine ben. Med ”Mødrenes gade” understreger Kristin Marja Baldursdóttir sin position som en stærk islandsk forfatter. Hun leverer nok engang en fin og tænksom roman, der er relaterbar for læseren. Fornemt! 

Mødrenes gade

Forfatter: Kristin Marja Baldursdóttir

Oversættelse: Rolf Stavnem

Forlag: Gyldendals Forlag

256 sider. Indbundet.

Udgivelsesdato: 28. 1. 2021

Anmelder: Nønne Lønne Votborg