Ungdomsroman

En barndom i USA er som at blive afleveret i IKEAs børneparadis med ordene: … Tag bare en cola, så tit du vil.

En barndom i Tyskland er som at blive væk i afdelingen for kontorartikler i Karstadt og først blive hentet efter lukketid.

Barnie er den plagede teenager. Hun går i syvende klasse, og hun bor sammen med sine to fædre. Umiddelbart er hendes familieliv som de flestes, selvom hun lider under, at fædrene ikke er tilhængere af alt for meget digitalisering og eksempelvis giver hende en dagbog i fødselsdagsgave i stedet for den iPad, hun ønskede sig. Barnie er ikke tilfreds, men opdager hurtigt at hun godt kan bruge en dagbog.

I skolen har de seksualundervisning, og med en forventning om at forebygge teenagegraviditeter får eleverne elektroniske plasticdukker, som de skal passe i to uger. Barnie danner par med Sergej, som hun er varm på, og de sørger sammen for barnets velvære. I alt er der ti babyer i klassen, og det gør noget ved støjniveauet og ikke mindst ved deres unge forældres opmærksomhed. Matematiklæreren er ikke særligt positiv over eksperimentet, og efterhånden går tiden med pasning, babyerne forstyrrer undervisningen. Til gengæld er der en chance for, at det ikke virker forebyggende. Barnie og Sergej bliver kærester under processen.

Fint at regnbuefamilierne også kommer på banen i børne- og ungdomslitteraturen, og fint at Barnie kan fortælle historien fra sin side – humoristisk og autentisk. Ydermere strutter romanen af teenagehormoner, der er skænderi med bedsteveninden, og i periferien er der kampene for bøsser og lesbiskes rettigheder. Aktuel og debatskabende underholdning.

Mit liv og andre katastrofer

Kathrin Schrocke

Oversat af Birgit Fuglsang

161 sider

Turbine

Udgivet: 25.08.2016

Birte Strandby