Jes og hans mor tilhører det danske mindretal i Slesvig. Tiden er 1. verdenskrig, Jes’ far er draget i krig på tysk side, og Jes og hans mor kan hver dage hører kanonerne brage. En dag dukker Igor op. Han er russer, han er dygtig til skak, og så kan han hypnotisere – blandt andet Jes’ mors høne. Det gør et stort indtryk på Jes og han lærer Igor kunsten af, inden Jes’ mor beslutter, at Igor må rejse videre. Igor når ikke så langt, efterfølgende bliver Jes’ mor anholdt og fængslet, og Jes bliver tvunget til at flytte ind hos heksen Bertha og den tiltrækkende Eva.

Heller ikke den situation er holdbar, selvom Jes synes at nærværet og skakspillene med Eva er essensen af tilværelsen. Men i stedet kastes Jes ud på en rejse i det krigsramte land. Det bliver en slags dannelsesrejse. Jes får afprøvet sin seksualitet, han møder fjender og venner og desertører der prøver at skjule sig for kejserens hær. Hans talent for skak og det særlige hypnotisørtalent han har tillagt sig, bidrager til hans overlevelse, og det største chok i krigens forløb møder ham, da han kommer tilbage til sit hjem.

Jes er overbevisende fremstillet med al sin usikkerhed og sit overraskende fightermod, der gør ham i stand til at trække sine evner frem, når han er presset, og det er han relativt tit. Krigens gru er beskrevet som lyd, lig og overmagt. Det lykkes ikke helt at formidle stemningen til læseren, og man lades kold af krigens rædsler, men ikke upåvirket af Jes’ egne reaktioner.

Bent Rasmussen

181 sider

Turbine

Udgivet: 30.10.2014

Ungdomsroman

Birte Strandby