Den hollandske forfatterinde Dola de Jong kendes formodentlig kun af få herhjemme. Men nu udgiver TURBINE forlaget hendes berømte bog ”Marken er verden” på dansk. Bogen udkom første gang i 1945. Allerede dengang høstede romanen stor anerkendelse og ros.

Med sin skildring af livet som fattig flygtning i et fjernt land rammer Dola de Jong noget, der – desværre – er universelt. Hendes værk betegnes som en klassiker og efter endt læsning kan jeg kun nikke samstemmende. Denne roman gør et uudsletteligt indtryk på sin læser! Den er stilfærdig, udramatisk og dog indeholder den nogle eksistentielle tematikker, man bliver dybt berørt af.

I ”Marken er verden” følger vi det hollandske par Aart og Lies samt de mange børn, de under deres flugt fra det nazistiske regime gennem Frankrig har samlet op. Her er børnene Luba, Berthe, Maria, Pierre, Hans og Rainer, der alle hjælper til med at dyrke den golde jord i Tanger, hvor de nu er havnet. Under parrets flugt var Lies gravid med sønnen Dolfje. Nu venter hun sig atter. Nordafrika er ubarmhjertig. Her er fattigt og arbejdet med jorden synes at være udsigtsløst. De mange børn er en broget flok fra forskellige nationaliteter og sprog. Aart og Lies har mistet grebet om børnene; deres ideologiske forestillinger er visnet – ligesom afgrøderne. De voksne krakelerer alt imens børnene desperat forsøger at skabe deres egen orden i det kaos, de står midt i.

Gradvist falder familien fra hinanden. Luba havner hos en enlig mand i et afsidesliggende badehus. Maria bliver adopteret af konsulen. Pierre ender på hospitalet og får amputeret et ben efter en ubehandlet infektion.

Da Aart ender i fængsel, efter en dum misforståelse, må Hans tage ansvaret for fællesskabet på sig. Han tjener penge ved at undervise i tysk og vaske op. Efter Aart er væk, synker Lies helt ned i mismodet. Hans må handle, og han vælger at sætte en ny – bedre – ramme for familien. Familien må dog sande, at krigen flytter med, og det samme gør mange andre smertelige udfordringer.

”Marken er verden” er en flot og velfortalt fortælling om livet som flygtninge. Den sætter især fokus på de psykologiske mekanismer i gruppen og hos de enkelte, når alt og alle er under pres. Romanen minder os om krigens pris. Dola de Jong var selv jøde. Hun har på egen krop oplevet flugt og eksil i det fremmede. Derfra kender hun menneskets grundlæggende ønske og evne til at skabe en dagligdag uanset de farer, der måtte lure. Uanset hvor illusionsløse vi måtte være af krig og elendighed, har vi et basalt behov for orden og mening med tilværelsen. Vi søger et fællesskab; præcis som børnene i ”Marken er verden”.

Bogen gør et stort indtryk, trods det at den er stilfærdig og ind imellem savner lidt mere dynamik. Den er letlæselig, men der er et stort personregister at holde styr på. Glæd dig til en smuk fortælling om livet i Nordafrika i 1940´erne.

Marken er verden

Forfatter: Dola de Jong

TURBINE forlaget

Oversættelse: Lise Bøgh-Sørensen

256 sider, hæftet. Illustreret.

Udgivelsesdato: 25. 8. 2017

Anmelder: Nønne Lønne Votborg