Anand Dilvar har med ”Manden der så lyset” skrevet en rørende og tankevækkende bog om livsværdier, håb og visdom. Bogen har undertitlen ”En livsbekræftende fortælling”. Det sammenfatter på udmærket vis essensen af bogen, der er en hyldest til livet og de gode livsværdier.

I ”Manden der så lyset” følger vi en ung mand, der har levet det vilde liv med alkohol og stoffer. Nu er han vågnet op på hospitalet uden at være i stand til at røre sig eller kommunikere. Han kan forstå alt, men kroppen er fuldstændig lammet, og han ligger i respirator. Personalet mener ikke, at han forstår noget af det, der bliver sagt.

Læseren får indblik i den unge mands tanker og følelser, da han vågner op til dette chok. Han er rystet over sin skæbne, og ikke mindst ulykkelig over at han selv har en stor andel i at være endt sådan. Det er nemlig hans vilde liv med alkohol og stoffer, der har forårsaget ulykken.

Midt i hans smerte og sorg over at ligge som en grøntsag får han hjælp fra uventet side. En åndelig vejleder henvender sig til ham i tankerne. Den åndelige vejleder udøver støtte, trøst og mental sparring med den unge mand. Hans fortvivlelse bliver besvaret. Han får hjælp til at forstå sig selv, sine forældre, søskende og sin kæreste. Gennem mentale samtaler med den åndelige vejleder får den unge mand støtte i at se muligheder fremfor begrænsninger; han lærer at finde håbet og vise tillid til sig selv og sine omgivelser. De to fører en indre samtaler om tro og tvivl. Takket være den åndelige vejleder bliver hovedpersonen hjulpet til at reflektere over sin tilværelse og de store værdier i livet herunder tilgivelse og kærlighed.

Anand Dilvar skildrer også menneskers vidt forskellige livssyn i form af to forskellige sygeplejersker. Den ene er fløjtende ligeglad med den unge mand. Hun betragter ham som en byrde, og så ham hellere som død. Den anden derimod udviser stor respekt for patienten. Hendes tilgang til ham er præget af varme, kærlighed og stor empati.

Anand Dilvars roman er fascinerende og tankevækkende. Den stiller nogle gode spørgsmål om, hvad der er vigtigt i livet. Men indimellem er det spirituelle og psykologiske budskab skåret ud i pap. Handlingen er forudsigelig. Nogle vil måske anse den som en kende banal. Men Anand Dilvar har uden tvivl fat i den lange ende, når han retter blikket mod vores livsværdier. Det ér og bliver vigtigt at italesætte evnen til at elske hinanden og sig selv, udtrykke empati, være tilgivende, slippe bekymringerne, tage ansvar for ens eget liv og lykke – for blot at nævne nogle få punkter. Romanen er letlæselig og rammende. Jeg læste den i ét stræk. Det er fuldt ud forståeligt, at det er en international bestseller, der er solgt i mere end en million eksemplarer.

Manden der så lyset. En livsbekræftende fortælling

Forfatter: Anand Dilvar

Forlag: Borgen; Gyldendal

128 sider, indbundet.

Oversætter: Kirsten Kincaid

Udgivelsesdato: 21. 09. 2017

Anmelder: Nønne Lønne Votborg