Musikeren Simona Abdallah fortæller sin historie om at være palæstinensisk flygtning, om at vokse op i Gellerupparken og om at frigøre sig fra en patriarkalsk kultur.

Indvandrersynsvinklen og kultursammenstødet findes i flere romaner: Folket med de trætte okser, Skrønen om Erkan, Et liv i to verdener og det samme gælder den personlige (kvinde)frigørelse eller ungdomsriten, som det jo også er blot med flere forhindringer og med kultursammenstødet som baggrund. En proces man også kan iagttage i den danske film To verdener.

Simona lever i Gellerupparken, hvor de arabiske familier er endnu mere arabiske end hendes slægtninge i Palæstina. Faktisk forlover Simona sig med en fætter under et besøg i Palæstina, fordi hun kan se at de unge der har meget mere frihed, end de arabiske unge i Danmark. Ligeledes er det bemærkelsesværdigt, at hendes far godt kan lide vin og svinekød, indtil familien finder det nødvendigt at tilpasse sig miljøet i Gellerupparken.

Simona forlover sig adskillige gange og gifter sig to gange, fordi hun ser det som den eneste mulighed for at slippe for forældrenes og brødrenes kontrol. I sit andet ægteskab får Simona skaffet sig flugtveje via arbejde og via musikken, og det lykkes for hende at overtage styringen af eget liv.

Kulturkonfrontationen og frigørelsesprocessen er interessant læsning og der er flere udtryk for, hvordan religion og frygt kan anvendes til at holde mennesker nede, og man kan kun have respekt for den kamp Simona gennemfører.

Teksten består af korte sætninger. Det giver historien et vist tempo og gør den let at læse. Bogen veksler mellem journalistisk og dagbogspræget sprogbrug med distance til læseren, som når der står: Det er så synd for de piger. Mon historien er fortalt på engelsk, eller hvad ligger der i bemærkningen: ’Giv ham nu den kredit’ – når der ikke er tale om penge?

Simona Abdallah/Minna Grooss

fortalt til Minna Groos

200 sider

Informations Forlag

Udgivet: 31.08.2012

Birte Strandby