Den danske forfatter Lotte Garbers har qua sin mands arbejdet været bosat tre år i Saudi-Arabien. Opholdet i Riyadh har leveret brændstof til hendes nye roman ”Løbeklubben i Saudi”.

Med ”Løbeklubben i Saudi” har Lotte Garbers skrevet en skøn og stemningsfuld fortælling om en kvindelig dansk antropolog, Maiken Sandager, der rejser til Saudi-Arabien. Hun skal arbejde for et stort medicinalfirma og kortlægge, hvordan patienterne reelt lever med deres diabetes. Hver tredje i Saudi-Arabien er svært overvægtig. Derved er der et kæmpe potentiale for diabetesbehandling. Medicinalfirmaet håber, at en antropolog kan hjælpe med at belyse, hvorfor deres diabetesmedicin ikke virker efter hensigten.

Majken er næppe ankommet, før hun kastes ud i arbejdet, eftersom hendes chef, Ali, ikke spilder tiden. Opgaven for Majken er, at følge udvalgte patienter tæt og derved observere deres levevis og medicinbrug ned i mindste detalje.  Den første case, som Majken vælger at gå i gang med, er kvinden Shaza, der er først i trediverne. Hun er overvægtig og har haft en lille blodprop.  Shaza introducerer Majken til sin nye tys-tys-løbeklub, hvorigennem hun får en unik indsigt i kvindelivet i Saudi-Arabien.

I løbeklubben møder Majken yngre kvinder fra Riyadhs øvre middelklasse og overklassen – herunder også en enkelt prinsesse. Kvinderne kommer i dyre biler, går i lækkert tøj, har kørekort og de fleste har været i udlandet for at læse på fine universiteter. Majken knytter særligt bånd til den 15 år yngre Jamilla, der både er hjælpsom, sød, super intelligent og selvbevidst. De to kvinder giver hinanden masser af med- og modspil.

Majken konfronteres hurtigt med magt og penge, der spiller en central rolle overalt i samfundet, og hun forarges over den udprægede dobbeltmoral, der hersker. På trods af sine forbehold og udfordringer knytter hun – heldigvis – også nære venskaber i ørkenlandet. Da Majkens kollega Morten har rodet sig ud i noget uheldigt, indser hun også hvor stor en betydning begrebet ære har. Men kan hun overhovedet hjælpe Morten?

I takt med at handlingen skrider frem afdækkes Majkens egen historie og årsagen til, at hun så pludseligt rejste afsted til Saudi-Arabien. Vi hører om hendes ekskæreste, Matthis, og hendes tidligere arbejde som forsker.

”Løbeklubben i Saudi” har underholdt og fascineret mig på bedste vis. Romanen er både velskrevet og velfortalt. Læseren kan næsten mærke det tørre ørkensand og fornemme den intense varme undervejs. Lotte Garbers formår at tegne et levende og troværdigt miljø, der virker meget sanseligt.

Personkarakteristikkerne er interessante. Jeg hæfter mig især ved, hvor nuanceret Lotte Garbers er, når hun tegner et billede af hovedpersonen. Læseren opdager gradvist, at Majken har en tung rygsæk. I modsætning til mange andre fortællinger, hvor hovedpersonen kan give andre skylden, må Majken selv stå på mål for sine problemer. Dét er befriende at læse om en hovedperson med ridser i lakken, og som til stadighed spænder ben for sig selv som en anden Bridget Jones. Undervejs har man ofte lyst til at tale et alvorsord med hende.

”Løbeklubben i Saudi” har et godt flow og Lotte Garbers formår at gøre det til en vaskeægte pageturner, der drives frem af hemmeligheder og løgne.

Mødet med en fremmed og ny kultur er én af flere tematikker, som bogen berører. Majken møder selv Saudi-Arabien med skepsis og fordomme. Efterhånden som hun falder til, observerer hun med undren at hendes familie og venner udtrykker de selvsamme fordomme. Lotte Garbers belyser mange spændende ting omkring kvinder, kultur, traditioner, love og levevis i Saudi-Arabien. Jeg sidder tilbage med den tanke, at hovedpersonen, lige så vel som forfatteren, tilhører den privilegerede hvide gruppe af udlændinge, der får lov at opleve bestemte ting og – i sagens natur – omgås andre økonomisk privilegerede. Ære og stolthed over deres land spiller en stor rolle i Saudi-Arabien. De reelle levevilkår, som den almindelige borger, kvinder eller børn lever under kan i sagens natur ikke helt svare til det, som løbeklubbens kvinder giver udtryk for. Alligevel glædes man over den solskinshistorie, der tydeligvis ligger bag. Løbeklubben er en samling af moderne og dygtige arabiske kvinder med feministiske værdier, gode uddannelser og succes på arbejdsmarkedet.

Lotte Garbers har alt i alt skrevet medrivende, underholdende og oplysende roman. Bogen er letlæst og levende med en dejlig stemning af Riyadh og et stærkt venindefællesskab. Læs den!

Løbeklubben i Saudi

Forfatter: Lotte Garbers

Forlag: People´s Press

300 sider. Indbundet

Udgivelsesdato: 28. 8. 2020

Anmelder: Nønne Lønne Votborg