Så skete det! Den ultimative selvhjælpsbog er kommet på gaden. Anders Matthesen har uddraget essensen af mange moderne selvhjælpsbøger og formidler det her for den modtagelige læser.

Der er mange visdomsord i Matthesens projekt. Eksempelvis omtaler han udtrykket carpe diem, der i øvrigt afvises som noget vrøvl og en misforståelse. I virkeligheden var udtrykket ‘carpe durum’, altså ‘fang rullen’, hvilket giver så meget mere mening i det matthesenske perspektiv.

Emnefeltet spænder bredt fra sex og samliv og chokolademeditation, der ikke skal forveksles med appelsinmeditation, over fedmeforskrækkelse, favorit sommerdrinks og tips til, hvordan man bliver mindre ensom: gå på Tinder eller køb en kat.

Et af de vigtigere afsnit handler om, hvordan man spreder god stemning i stedet for at kritisere – for eksempel ved at give komplimenter:

Nå. Din ånde er da blevet markant bedre. Hvad? Er du begyndt at børste igen?

Er du min blind date? Wow … du har virkelig en pæn broche.

Ind i mellem supplerer forfatteren med egne erfaringer, og vi præsenteres for et verdensbillede der svarer meget godt til det, man møder ved Matthesens stand-up shows og i Terkel-filmene.

Matthesen har lært af de bedste, og layoutet er på enhver måde indbydende og overskueligt. Vigtige budskaber er trukket frem og sat i store typer, og der er mange fotos. Langt de fleste er af Matthesen i forskellige stemninger ofte i glad kontemplation over livet. Bogens sidste foto er signeret og lige til at klippe ud og placere på husalteret for at minde læseren om at forfølge sine drømme.

Herefter har man ikke brug for flere selvhjælpsbøger.

Konspirationsteorier

Især de mennesker, der dyrker og spreder dem, skal man være yderst på vagt overfor. En ting er, at der for det meste er tale om grænsepsykotiske mennesker, der helt uden filter buser ud med deres vanvittige og paranoide sludder. Men langt værre: Mange af disse mennesker står faktisk i ledtog med hinanden og pønser kun på at overtage verdensherredømmet. Tror du måske, at det er tilfældigt, at så mange af dem går med jeans?

Livsstil er en livsstil

En selvhjælpsbog der kan hjælpe dig til at hjælpe dig selv – med selvhjælp

A. Matthesen

272 sider

Gyldendal

Udgivet: 07.10.2021

Birte Strandby