Litteraturhistoriker Sven Hakon Rossel har her samlet en lang række dagbladskronikker fra 2004 til 2012, og det er underholdende læsning. 

Her er korte biografier om Kierkegaard, Drachman, Wied, Bang og den knap så kendte – men ikke desto mindre modtager af Nobelprisen i litteratur – Karl Gjellerup. Meget sigende hedder kapitlet Karl Gjellerup – dømt til glemsel? I kapitlet fortæller Rossel om rygtet om, at Gjellerup på grund af sin popularitet i Tyskland udvælges til modtager af prisen for at sende tyskerne et forsonende signal under 1. verdenskrig i 1917. Efterfølgende beretter Rossel om Gjellerups litteratur og konkluderer, at den er bedre end sit rygte, men mere værdsat i Tyskland end i Danmark.

Ingemann som vi jo oftest kender for hans børnesalmer og historiske romaner får her repræsenteret en anden side, den dystre og drabelige:

Da isner hans Hjerte af Helvedes Skræk,

Og blodige Sveddraaber trilled;

Han hyled, og styrted mod Klippen død,

Og Hjernen rundtom paa Havet flød.

Her er også tekster – oftest jubilæumsskrifter i anledning af en 100 års eller end 150 års fødselsdag – om Strindberg, Undset og Heine. Det handler om deres værker, om eksistentielle spørgsmål i deres litteratur, men også om deres liv, om Strindbergs ægteskaber og hans forfølgelsesvanvid, 

Værket indeholder sande kaskader af information. Der er lidt om retten til at myrde et menneske, hvis mennesket repræsenterer ondskab – som i Kjeld Abells ‘Anna Sofie Hedvig’, der er noget om Henrik Ibsens påvirkning af George Bernard Shaw, og der er noget om julen i dansk litteratur. Ny viden blandes med det gammelkendte, og man skifter mellem det hyggeligt genkendelige og overraskende nye observationer. Hvis man er glad for klassisk litteratur, er det en fin, forskelligeartet samling godbidder.

Litteratur på kryds og tværs

Af digtere til alle tider fra B. S. Ingemann til James Joyce

Sven Hakon Rossel

378 sider

Hovedland

Udgivet: 2012

Birte Strandby