Han er hammergod til at bande, sagde Sara. Hvor har du fundet ham?

Som forfatteren Ole Lund Kirkegaard demonstrerer Erik Barfoed et særligt talent for at vise det sårbare barn frem og give de voksne dårlig samvittighed.

Elias er en lille dreng. Han taler med sine fisk om natten, og i skolen falder han i søvn. Han er bange for de store drenge, der står på gadehjørnet og jævnligt mobber ham. Beroligende for læseren er til gengæld, at klassekammeraterne er solidariske:

… hans klassekammerater svor, at de ville hjælpe ham med at tage hævn, og nogle af dem var endda parat til at pjække fra timen og få det ordnet med det samme.

Men hans mor har ikke meget tid til ham, og hans frygt for drengene er så stor, at han under en flugt maser sig ind i en lejlighed hos en fjendtligsindet mand.  Det fjendtlige varer ikke ved, og manden har også gode, fornuftige budskaber:

I mit land, hvor jeg kommer fra, sov vi alle sammen i skolen. Også læreren. Så var vi helt udhvilede og friske, når klokken ringede.

– Smart, sagde Elias

Elias drives helt derud, hvor små børn ikke bør være, men så møder han heldigvis en særlig ven i Sara:

Han skælder rigtigt meget ud, sagde Elias. – Og lyver.

– Nøjj, ham glæder jeg mig til at møde, sagde Sara.

Postbuddet viser sig også at være en ven i nøden – og lidt forelsket i Elias’ hårdtarbejdende og ikke alt for overskudsramte mor.

Peter Bay Alexandersens illustrationer arbejder tæt sammen med teksten og fremstiller oftest, verden set med Elias’ øjne og fantasi: Flyvende fisk i luften, spøgelser bag døren, Mujaffa med sværd og jordbærhjerter ved mødet med Sara. Elias selv er storøjet og lidt frygtsom – en type, der kalder på forældre.

I lighed med meget anden børnelitteratur – eksempelvis Slip aldrig Samiras hånd, der også er illustreret af Peter Bay Alexandersen – Gummi-Tarzan, Busters verden – handler det for barnet om at finde en måde at gebærde sig på i verden, uden at man styres af frygt for de store drenge, selvom man er lille og ubetydelig.

Erik Barfoed

Illustreret af Peter Bay Alexandersen

128 sider

Høst & Søn

Målgruppe: 6 – 11 år

Udgivet: 12.06.2014