Denne thriller har alle genrens bedste indslag: Gåder og koder på Da Vinci-niveau, børn der er blevet væk, en nørdet opdager, en romance, religiøse spørgsmål, skumle forfølgere, en magtfuld modstander, en vanvittig sekt – alt sammen samlet i en handling der kunne være en reference til Indiana Jones. Og det er for meget. For meget kliché, for mange skurke der lurer rundt hjørnet.

Der er masser af spænding, og masser af spændende spørgsmål bliver diskuteret i romanen, men svar og konklusioner er mere til Marvels univers end til vores. Det er som om romanen ikke rigtigt vil lade sig placere i forhold til den virkelige verden.

Den norske arkæolog Beltø får tilbudt et rigeligt honorar for at finde De dødes bog, angiveligt et værk af babylonsk og/eller egyptisk oprindelse, der har været forsvundet de sidste 500 år. Allerede her lyder det som prologen til Det sidste korstog med Harrison Ford.

Beltø indleder sin søgen i de gamle biblioteker og finder forbløffende hurtigt et fragment af De dødes bog. Sejrsrusen varer ikke længe, og der er tydeligvis nogen der trækker Beltø rundt i manegen. Han kommer i kontakt med Annabelle der har skrevet en afhandling om De dødes bog. Annabelle er gift med en mand der forsker i reinkarnation, og han har allerede eksperimenteret en del. Muligvis med held.

Uanset hvor Beltø leder, så er der nogen der følger efter ham, og med jævne mellemrum udsættes han for trusler. Sammen med Annabelle og Annabelles datter forsøger han at flygte fra sine forfølgere, og til sidst ser den lille gruppe kun en mulighed for at komme igennem med deres version af sandheden.

Her røbes eksistensen af det ellevte bud, men på trods af dette, de mange sceneskift og de store eksistentielle spørgsmål er thrilleren en træg omgang at komme igennem, og eksempelvis baggrundshistorien om Annabelle og Susan kunne have været bedre beskrevet med færre ord.

Desuden er der flere sproglige småfejl, eller går stuepiger virkelig med kyse?

Lazaruseffekten

Tom Egeland

Hvad sker der med os, når vi dør?

Oversat af Rasmus Klitgaard Hansen

576 sider

Turbine

Udgivet: 09.03.2018

Birte Strandby