Kvinde med ét bryst og kræft i lunger, nyrer og lever søger bekendtskab med sund og rask mand. Modermærke intet problem.

En rundtur i verdenshistorien med hovedpersonen, Herbjørg kaldet Herra, som den rå og kontante guide, der lever under Hitler, Argentinas Peron og kysser John Lennon.

Herras liv er som en svimlende karruseltur med kvalme og ukontrollable hastigheder fra hun som 11-årig efterlades på hovedbanegården i Berlin af sin nazistiske far og må hutle sig gennem 2. verdenskrig. Hun bliver voldtaget, hun bliver den indirekte årsag til flere menneskers død, hun føder fire børn og mister et, hun møder den store kærlighed – 1000-graders kærligheden – i en høj alder, og hun begår mord for som firsårig at ende i en garage, hvor hun ligger og planlægger sin kremering, mens hun gør helvede hedt for sin svigefulde svigerdatter ved at hacke sig ind på hendes mailkorrespondance.

Livsrejsen på fire kontinenter krydres af Herras holdninger til politik, til mænd:

Mænd er mudderpøle, og jeg var tidligt et muddersvin.

– med et kritisk udsyn på islandske mænd: ingen manerer, men de er som regel morsomme, mens tyske mænd er en passende blanding af det ræbende nord og det dannede syd.

Romanen er overbevisende fortalt at den 80-årige kvinde, der præciserer beretningen med egne ord: Smailinger for smileys, svensk adelkrati, at dames, en selvstændighedsreplubliksyttendejunieslyd. Hun benævner sig selv ’den islandske nysgerrighed’ og kalder neoliberalismen for nypengerisme.

Righoldig, rap, chokerende. Selv islandsk sprogpolitik og forholdet til det ’leverpostejshovmodige’ Danmark og løsrivelsen kan man blive klogere på:

Hvem er ikke ligeglad med Danmark? Nogle svinebesætninger og to bryggerier …

Kvinden ved 1000° – Herbjørg Maria Bjørnsson fortæller

Hallgrímur Helgason
Oversat af Kim Lembek
464 sider
Lindhardt og Ringhof
Udgivet: 14.03.2013

Birte Strandby