Anna er en af de tre kvinder i ugebladet Familiejournalens velfungerende og seje ledergruppe. På et arbejdsmøde støder ledergruppen på tre mænd fra reklamebranchen, og især den ene, Erik, sætter fart i kønsdriften hos damerne. Anna scorer til sin egen og kollegernes overraskelse, og det bliver til mere end et engangsknald. Det har hun det svært med, det giver dårlig samvittighed overfor ægtefællen, og hun beslutter at stoppe forholdet. Men det er hendes unge, tiltrækkende elsker ikke enig i, og nogle øjeblikkes svaghed gør familiens liv til mareridt og en gyser, der kræver ofre.

Temaet med det lille fejltrin der udvikler sig til katastrofe er dybt fascinerende omend ret brugt i blandt andet filmene Fear med Mark Wahlberg og Reese Witherspoon, i den heftige Fatal Attraction med Glenn Close og Michael Douglas og i krimier af Mary Higgins-Clark – A Cry in the Night og A Stranger is Watching.

Ikke desto mindre er det værd at læse Kom tag min hånd, fordi der er en god indlevelse i Anna, der ud mellem sidebenene også får anbragt berettiget kritik af samfundet:

Det som en kræftsvulst voksende shoppingcenter var fyldt til bristepunktet af stirrende shoppingzombier.

Og skønt forfatteren er en mand, så har Anna en tendens til at være hård ved det andet køn og anklage dem for både fantasiløst ordforråd og for begejstring for biler:

Magnus var aldrig så fri, som når han var lukket inde i en bil. Anna kunne godt se det ynkelige i situationen.

Samtidigt er der særlige svenske karaktertræk og særlig svensk begejstring for orden og regler. Derimod er morderens problemer med en brugsanvisning fra Ikea måske ikke specielt svensk, men derimod et kendt, internationalt problem.

Hans Koppel

Oversat af Kamilla Jørgensen

313 sider

People’s Press

Udgivet: 2015

Krimi